Salam semua, hari ini sangat seronok kerana aku boleh mencuba salah satu kuih tradisional yang paling aku gemari iaitu resepi kuih seri muka, sebenarnya aku memang tidak terlalu cerdik dalam menyediakan kuih muih maka daripada itu blog ini hanya berkongsi beberapa resepi kuih muih sahaja.
padahal apabila bulan ramadhan datang kuih tradisi yaitu kuih yang paling banyak dicari sebagai hidangan untuk berbuka puasa. juga apabila di hari perayaan mesti lah kuih seri muka yaitu kuih paling dicari oleh semua orang.
dari antara banyak kuih tradisional kuih inilah yang lebih aku suka, tetapi ibonda aku pernah berkata dalam menyediakan kuih seri muka ada kesukaran tersendiri alasannya yaitu apabila ada salah sedikit sahaja kuih ini boleh tak menjadi (lapisan atas tak merekat pada lapisan bawah dan permukaanya tak cantik).
secara tradisi kuih ini dibentuk dengan 2 lapisan warna, lapisan bawahnya berwarna putih ianya gunakan beras pulut dan lapisan atas berwarna hijau ianya berasaskan pewarna pandan atau tepung berasaskan santan kelapa.
kenapa banyak orang menggemari kuih ini? mungkin kerana rasanya yang gebu dan lembut dari beras pulut bercampur lapisan atas adonan dari tepung gandum, telur, tepung jagung, dan santan pekat yang menjadi sumber dalam kesedapan kuih ini.. hihihihi
ibonda aku juga berkata akan lebih sedap apabila bancuhan tepungnya dihasilkan lembut, warna sekata, dan rasa manisnya yang sesuai juga ada sedikit rasa masin. rasanya tak ada habisnya apabila saya menerangkan kesedapan daripada kuih seri muka ini dan jauh lebih baik apabila anda cuba merasakanya sendiri.
yang aku suka dari kuih ini selain kesedapanya yaitu bahan-bahan yang gampang untuk didapati semua materi boleh anda beli di hypermarket, jom kita semak resepinya dibawah..
Bahan-Bahan Lapisan Bawah
padahal apabila bulan ramadhan datang kuih tradisi yaitu kuih yang paling banyak dicari sebagai hidangan untuk berbuka puasa. juga apabila di hari perayaan mesti lah kuih seri muka yaitu kuih paling dicari oleh semua orang.
Resepi Kuih Seri Muka
dari antara banyak kuih tradisional kuih inilah yang lebih aku suka, tetapi ibonda aku pernah berkata dalam menyediakan kuih seri muka ada kesukaran tersendiri alasannya yaitu apabila ada salah sedikit sahaja kuih ini boleh tak menjadi (lapisan atas tak merekat pada lapisan bawah dan permukaanya tak cantik).
secara tradisi kuih ini dibentuk dengan 2 lapisan warna, lapisan bawahnya berwarna putih ianya gunakan beras pulut dan lapisan atas berwarna hijau ianya berasaskan pewarna pandan atau tepung berasaskan santan kelapa.
kenapa banyak orang menggemari kuih ini? mungkin kerana rasanya yang gebu dan lembut dari beras pulut bercampur lapisan atas adonan dari tepung gandum, telur, tepung jagung, dan santan pekat yang menjadi sumber dalam kesedapan kuih ini.. hihihihi
ibonda aku juga berkata akan lebih sedap apabila bancuhan tepungnya dihasilkan lembut, warna sekata, dan rasa manisnya yang sesuai juga ada sedikit rasa masin. rasanya tak ada habisnya apabila saya menerangkan kesedapan daripada kuih seri muka ini dan jauh lebih baik apabila anda cuba merasakanya sendiri.
yang aku suka dari kuih ini selain kesedapanya yaitu bahan-bahan yang gampang untuk didapati semua materi boleh anda beli di hypermarket, jom kita semak resepinya dibawah..
Bahan-Bahan Lapisan Bawah
- 3 cawan beras pulut - rendam 1 - 2 jam
- 1 sudu kecil garam
- 3 cawan santan cair fresh (boleh guna santan pekat kotak yang dicampur air)
- 2 sudu teh minyak masak
Cara Membuatnya
#1. angkat dan toskan beras pulut tadi sampai kering kemudian siapkan loyang dan sapukan minyak pada sekeliling loyang. satukan semua materi diatas tadi kedalam loyang kemudian gaul sampai sebati.
#2. selepas tu kukus di dalam pengukus yang sudah mendidih airnya selama lebih kurang 30 minit. kacau sekali kala biar masak merata.
#3. apabila sudah masak tekan pulut tadi biar padat dan mampat dalam loyang. sedia untuk dilapis dengan lapisan kedua.
Bahan-Bahan Lapisan Atas
- 2 cawan santan pekat
- 4 helai daun pandan + 150 ml air (kisar dan tapis biar jadi air pandan)
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 1/2 sudu besar tepung jagung
- 1 biji telur ayam
- 1 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- pewarna hijau
Cara Membuatnya
#1. campurkan tepung gandum, telur, tepung jagung, santan pekat, garam dan gula kedalam bekas yang sesuai kemudian kacau sampai sebati. tuangkan air dan kacau lagi sampai rata. masukkan air tapisan daun pandan dan pewarna hijau kemudian kacau sampai rata boleh guna whisker.
#2. untuk memastikan tidak ada bintilan anda boleh tapis adunan tersebut, apabila anda sudah memastikan bahawa adunan atas sudah siap boleh tuangkan pada loyang yang berisi beras pulut yang sudah dikukus tadi.
#3. kukus adunan selama lebih kurang 30 minit atau sampai masak, biar mengelakkan air kukusan tidak menitik pada kuih boleh balut epilog pengkus dengan kain higienis dan setiap 10 minit buka epilog untuk menghilangkan wap air.
#4. apabila sudah masak angkat dan sejukkan kemudian potong mengikut sesuka hati anda.
simpulan sudah perkongsian resepi kuih seri muka pandan sukatan cawan, apabila resepi ini bermanfaat boleh lah share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.
Resepi Kuih Seri Muka Pandan Sukatan Cawan Paling Sedappp!!
4/
5
Oleh
BMNG Info
6 comments
Terima kasih resepinya..saya nak cuba..
ReplySaya dh try buat.alhamdulillah menjadi.tq kongsi resepi
ReplyAlhamdulillah sye dh cuba dh msuk ni 4 kali trbaik lah...tq share resepi😊😊
ReplyBaguss
ReplySalam. Tq resepinya. Nk cuba buat la. Anak2 suka makan.
ReplyTgk rupa macam sedap InshaAllah esok sy cuba buat
Reply