Friday, November 16, 2018

Resepi Kek Red Velvet Secret Recipe

Hello mitra Blogopsi semua apa khabar hari ini aku ingin kongsikan Resepi Kek Red Velvet Secret Recipe. sudah usang aku tidak buat si Baldu Merah ini biasanya aku lebih sukakan kek yang lebih ringan dan lebih gebu, macam..

teringat dulu aku membeli kek Red Velvet di Bangsar Shopping Mall dengan harga RM102 sebiji rasanya sayang untuk mubazirkan wang. tetapi yang paling aku suka kek ini sangat gebu dan sedap bila dimakan sewaktu masih sejuk.
Hello mitra Blogopsi semua apa khabar hari ini aku ingin kongsikan  Resepi Kek Red Velvet Secret Recipe

Resepi Kek Red Velvet

sebelum boleh menyediakan kek ini sendiri aku mesti pening kepala nak buat kek jika hari jadi anak tiba. jadi setiap hari jadi anak datang aku membeli di Bangsar Shopping Mall. 

aku dan keluarga memang peminat kek, berbeza dengan aku suami dan anak aku lebih gemarkan kek yang sedikit padat dan berat. jadi aku perlu menyediakan kek yang sedikit berbeza macam Cream Chese Frosting.

setiap pagi suami aku akan kedapur, buka peti ais dan terus makan kek. dia akan makan setiap kali ke dapur sampai kek habis. begitulah kegemaran kami kepada kek yang berwarna merah ini. jom kita layan resepi kek red velvet dibawah 

Bahan-Bahan
  • 1/2 cawan shortening
  • 1 1/2 cawan gula putih
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar koko
  • 4 sudu besar pewarna makanan merah
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • 1 cawan buttermilk
  • 2 1/2 cawan all-purpose flour
  • 1 1/2 sudu teh baking soda
  • 1 sudu suling cuka putih
Icing
  • 1 cawan susu
  • 5 sudu all-purpose flour
  • 1 cawan gula putih
  • 1 cawan butter, suhu bilik
  • 1 sudu teh ekstrak vanila Tambah semua bahan-bahan ke dalam senarai
Cara Penyediaan
Hello mitra Blogopsi semua apa khabar hari ini aku ingin kongsikan  Resepi Kek Red Velvet Secret Recipe

1. Panaskan panggangan kepada 350 darjah F (175 darjah C). Grease dua kuali bundar 9 inci.

2. Pukul shortening dan 1 1/2 cawan gula sehingga sangat ringan dan gebu. Masukkan telur dan pukul sebati.

3. Membuat pes koko dan pewarna kuliner merah; menambah adonan lumat. Campurkan garam, 1 sudu teh vanila dan susu mentega bersama-sama. Masukkan tepung ke dalam adunan, berselang-seli dengan adonan susu mentega, pergaulan hanya sehingga diperbadankan. Campurkan soda dan cuka dan perlahan-lahan kali ganda ke dalam adunan kek. Tidak memukul atau kacau adunan selepas hal ini.

4. Tuangkan adunan ke dalam kuali disediakan. Bakar dalam panggangan yang bersuhu sehingga penguji dimasukkan ke dalam kek keluar bersih, kira-kira 30 minit. kek sejuk sepenuhnya di atas rak dawai.

5. Membuat Icing: Cook 5 sudu tepung dan susu dengan api perlahan sampai pekat, kacau sentiasa. Biarkan sejuk sepenuhnya! Walaupun adonan penyejukan, pukul 1 cawan gula, mentega, dan 1 sudu teh vanila sehingga kembang. Tambah adonan tepung sejuk dan pukul sehingga frosting ialah konsisten berbagi yang baik. lapisan kek Frost apabila benar-benar sejuk.

bagaimana gampang sahaja kan resepi kek red velvet ini selamat mencuba...

Thursday, November 8, 2018

Resepi Tuna Roll Mat Gebu +++++

Resepi Tuna Roll Mat Gebu - rasanya dah usang aku tidak kongsikan resepi di blog ini kerana mesti menemani suami ke Indonesia. beberapa hari sebelum aku dan suami pergi ke Indonesia. ada kerabat dari suami tiba ke rumah kami bahawa saudara suami aku di Indonesia ada yang sakit. jadi kami esoknya mesti pergi ke Indonesia.

selepas pulang dari indonesia, aku berjalan ke group resepi yang aku ikuti dan ada mitra yang kongsikan Resepi Tuna Roll. thank 's for Rita yang sudi kongsikan resepi ini di Goup. aku pun terus menyediakan bahan-bahanya.
 rasanya dah usang aku tidak kongsikan resepi di blog ini kerana Resepi Tuna Roll Mat Gebu +++++

Resepi Tuna Roll Mat Gebu

masa terbaik kalau untuk menyediakan Tuna Roll ialah dikala anda bepergian sebagai bekal makanan atau kalau ada tetamu. aku teringat dikala kerabat dari Suami tiba ke rumah kami aku hanya sediakan makanan yang tidak istimewa.

sekiranya aku tahu resepi ini sebelum saudara dari suami aku datang. niscaya aku menentukan untuk menyediakan resepi ini. tuna roll ini betul betul sedap, rasanya puas hati kerana berjaya menciptakan makanan ini dan yang paling aku suka ialah semasa dibakar berbau harum semerbak.

anda rugi kalau tak cuba untuk membuatnya alasannya bukan susah sangat pun untuk membuatnya. bahan-bahan pun gampang nak cari memang sedap sangat roti ini. jom kita layan resepinya dibawah.

Bahan-Bahan Doh

  • 250 gram tepung Roti High Protein
  • 10 gram susu tepung
  • 125 ml air suam kuku
  • 20 gram mentega 
  • 50 gram gula kaster
  • 30 gram telur - pecahkan 1 biji, kacau sekejap dan timbang
  • 6 gram yis segera kijang
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 1/4 sudu teh bread softerner
  • 1/4 sudu teh bread improver - guna vegetable shortening

Bahan-Bahan Inti Tuna
  • 2 1/2 camca besar mayonaise
  • 1 camca besar butter - dicairkan
  • 1 tin tuna - toskan semoga kering lalu lecek hancur
  • daun bawang - hiris halus dan asingkan sedikit untuk hiasan
  • 1 biji bawang besar - dadu kecil
  • parutan keju cheddar - guna mozarella
  • 1/2 sudu teh coarse black pepper

Cara Membuatnya
 rasanya dah usang aku tidak kongsikan resepi di blog ini kerana Resepi Tuna Roll Mat Gebu +++++

A. Untuk Doh

1. larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. lalu satukan semua materi kecuali butter dan masukan bancuhan yis lepas tu gaul rata hingga menjadi doh.

2. tambah butter dan terus menguli hingga menerima doh yang kenyal dan anjal (lebih kurang 20 minit) bulat-bulatkan doh lalu letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan hingga naik selama lebih kyurang 45 minit.

B. Untuk Inti Tuna

1. siapakan bekas lalu masukan dan campurkan semua materi kecuali butter lalu kacau rata dan ketepikan. keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara dan semoga doh tidak menempel pada meja kerja taburkan sedikit tepung. canai menjadi 4 persegi.

2. sapukan butter cair ke permukaan doh tadi dan tuangkan tuna lalu ratakan. tabur juga parutan keju (sisakan sedikity untuk ditabur nanti) tinggalkan sedikit ruang di hujung doh.

3. gulung menyerupai swissroll lalu ketatkan, kemaskan gulungan doh kanan dan kiri. lalu kerat kepada 10 bahagian sama besar. siapkan paper cup bersaiz 4 Inci lalu susun diatasnya. tekan semoga rata dan buat hingga siap.

4. perap selama lebih kurang 45 minit atau hingga kembang. sapukan telur (baki dari 30 gram tadi) lalu taburkan daun bawang atau daun kuchai, lada hitam dan keju cheddar.

5. simpulan sekali, bakar dalam panggangan pada suhu 190" Celcius selama lebih kurang 30 minit atau hingga perang keemasan. angkat dan sejukkan

Resepi Tuna Roll ini juga boleh untuk bekal dikala anda pergi melancong bersama keluarga dan hingga jumpa di resepi sedap selanjutnya.

Wednesday, October 31, 2018

Resepi Kek Minyak Warna-Warni Sukatan Cawan

Sudah 1 ahad lepas aku tidak menulis di blog kesayangan ini, sudah satu ahad lebih aku tidak menulis di blog kesayangan ini. bukan kerana apa, tapi memang ada mood aku hilang untuk terus menulis sepanjang 1 ahad ini. hari ini aku ingin berkongsi resepi kek minyak warna warni yang sangat gebu.

jika berbicara kek niscaya aku sambil membayangkan rasa yang gebu di pengecap dan sambil telan air liur. saya sebetulnya sudah banyak kongsikan resepi kek, contoh: resepi kek red velvet ada juga resepi kek batik. jika anda ingin kek yang berbeza boleh cuba resepi kek pisang.
 ahad lepas aku tidak menulis di blog kesayangan ini Resepi Kek Minyak Warna-Warni Sukatan Cawan

Resepi Kek Minyak


Resepi kek minyak yang aku kongsikan ini menggunakan sukatan cawan jadi anda tidak perlu payah menggunakan sukatan gram. saya sendiri biasanya menyediakan kek ini bersama teh tarik untuk minum petang dan rasanya memang lembut.

aku dan keluarga memang penggemar kek dan anak aku sangat menggemari kek minyak dibandingkan aku dan suami. mungkin kerana corak warnanya yang cantik. sebelum aku berakal menciptakan kek sendiri aku selalu membeli di kedai-kedai.

tapi tidak ada rasa gembira jika membeli kek walaupun kek tersebut rasanya sangat sedap. bagi aku lebih baik rasa kuliner yang aku makan biasa sahaja tetapi kuliner tersebut dibentuk dengan keringat sendiri.

aku sendiri tidak tahu sejak kapan kek minyak ini mula popular di malaysia. tapi dari kawan aku di group resepi facebook pernah berkata "resepi ini mula tersebar luas kat facebook terutamanya group kuliner dan kini kek minyak telah menjadi satu fenomena yang dibincangkan pelbagai orang di group masakan.

berbalik ke resepi ini, memang sangat gebu dan moist. terus terperinci telah usang aku teringin menciptakan kek minyak selepas terpandang kek hang disediakan di group. tapi barulah hari ini aku boleh kongsikan. jom kita layan resepinya dibawah

Bahan-Bahan

  • 5 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/2 cawan gula kastor
  • sedikit pewarna aku guna merah jambu, hijau, kuning
  • sedikit perisa ikut suka - aku guna perasa nenas
Cara Membuat Kek Minyak

 ahad lepas aku tidak menulis di blog kesayangan ini Resepi Kek Minyak Warna-Warni Sukatan Cawan

1. panaskan panggangan pada suhu 170" C kemudian ayam tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan. siapkan loyang dan lenserkan butter diatasnya. lepas tu alaskan dengan baking papper.

2. pukul gula bersama telur dan ovalatte sampai kembang, masukkan esen vanilla dan susu pekat. pukul lagi sekejap. masukkan perisa mengikut yang anda suka dan minyak jagung. dan gaul adunan sampai rata.

3. masukkan tepung gandum yang sudah diayak dan gaul lagi sampai rata. bahagikan adunan kepada 3 warna. tuangkan adunan kedalam loyang dan corak warna mengikut kreativiti masing-masing.

4. simpulan sekali, bakar adunan ke kedalam panggangan selama 50 minit atau sampai masak. jika sudah maska angkat dan sejukkan. potong-potong dan hidangkan.

biasanya aku makan kek minyak ini dikala masih panas-panas kerana sudah tidak sabar menunggu ianya sejuk. tapi memang lebih sedap jika ianya dimakan sejuk-sejuk dengan disimpan terlebih dahulu dalam peti ais selama beberapa jam.

Tuesday, October 23, 2018

Resepi Labu Kuning Masak Lemak Paling Sedap

Hi mitra Blogopsi semua, hari ini saya ingin berkongsi Resepi Labu Masak Lemak. Bercakap Pasal Labu, orang melayu mempunyai pantang larang yang menganggap makan labu boleh menjadikan masuk angin. tetapi percaya tak, Rasulullah sering memakan labu kerana labu yakni makanan yang mengandungi banyak manfaat.

saya teringat, dahulu saat saya kecil saya sering membantu ibu bapa untuk menanam labu. ada 2 macam labu yang saya tanam iaitu labu putih dan labu kuning. jikalau labu tersebut sudah masak pastilah ibu berbagi labu masak lemak ini.
 hari ini saya ingin berkongsi Resepi Labu Masak Lemak Resepi Labu Kuning Masak Lemak Paling Sedap

Resepi Labu Masak Lemak


makanan yang disediakan ia semuanya sedap, bahkan hampir semua resipi yang saya kongsikan di blog ini yakni hasil dari saya mencar ilmu cara memasak yang benar kepada beliau. terima kasih ibu berkat engkau saya boleh mencar ilmu menciptakan banyak sekali resepi dan boleh untuk bekalan saya di masa hadapan.

ibu yakni bagaikan malaikat tanpa sayap yang memberi kita kasih sayang tanpa mengharapkan ganjaran. tanpa ibu kita dihentikan hidup didunia ini alasannya cinta dan kasih sayang ibu bapa membantu kita hidup hingga dewasa. rugilah orang yang tidak menghargai jasa ibu bapa mereka dan daerah kembalinya yakni neraka.

kembali ke resepi, seperti yang sudah saya tulis diatas tadi saya mencar ilmu pelbagai macam resepi dari ibu dan resepi labu masak lemak yang saya kongsikan ini juga hasil mencar ilmu dari beliau. saya teringat masa pertama kali cuba menciptakan makanan ini 2 kali tidak pernah berjaya.

tapi sehabis saya berjaya menciptakan labu kuning masak lemak aduhaai rasanya bangga hati ini dan saya mengikut sesuai manual yang diberikan ibu memang rasanya sedap. ada seorang blogger yang berkata labu masak lemak yakni makanan ala kampung. tapi walaupun makanan kampung tapi rasanya memang sedap dan boleh menjadi pembuka selera.
 hari ini saya ingin berkongsi Resepi Labu Masak Lemak Resepi Labu Kuning Masak Lemak Paling Sedap

yang paling saya suka yakni semasa memasak ianya semerbak harum dan sangat menyelerakan baunya. jom kita layan resepinya dibawah...

Bahan-Bahan

  • 4 Ruas Labu kuning - potong kecil
  • 2 sudu besar ebi - boleh guna ikan bilis
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 biji cili merah - hiris
  • garam secukupnya
  • 2 batang serai - dititik
  • daun kunyit - carik
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 1 cawan air
Bahan Tumbuk
  • 3 biji bawang merah
  • 1 cm kunyit hidup
  • lada hitam
Cara Membuat Labu Masak Lemak

1. masukan semua materi kedalam periuk kecuali santan, daun kunyit, cili merah, dan materi tumbuk. masak hingga labu menjadi lembut.

2. lalu jikalau labu sudah lembut dan air rebusan sudah mendidih masukkan santan, Daun kunyit, cili merah, dan materi tumbuk kedalam rebusan tadi. masak memakai api perlahan biar santan pekat mendidih.

3. simpulan sekali, kacau kerap biar kuah tidak berketul tapi mesti berhati-hati biar labu tidak hancur dan apabila sudah mendidih boleh tutup api dan hidangkan.

 hari ini saya ingin berkongsi Resepi Labu Masak Lemak Resepi Labu Kuning Masak Lemak Paling Sedap

jikalau resepi labu kuning masak lemak yang saya kongsikan ini bermanfaat sila kongsikan kepada rakan atau keluarga anda dan selamat mencuba!

Monday, October 15, 2018

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

Apa khabar pengunjung setia blogopsi, hari ini aku ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api. simple sangat dan anda boleh cuba mana tahu ini salah satu resepi yang memikat selera anda. resepi ini memakai beberapa materi sahaja tetapi rasanya memang tiada tanding.

percaya tak, hari ini aku sangat bangga kerana selama 3 hari suami akan cuti kerja dan kita berdua akan bercuti di Bali, Indonesia. sebenarnya, beberapa tahun lepas kami sudah pernah melawat Bali. tapi kerana pantai di bali sangat bagus menciptakan suami ingin melawatinya lagi.

Baca Juga :



suami aku memang memiliki hobi melancong dan sebelum kami berkahwin, dahulu ia suka melancong bersama kawan-kawan dia. suami aku cakap dia pernah melancong ke Jepun, Singapura, bahkan ke Perancis. tapi selepas aku berkahwin dia belum pernah mengajak aku bercuti ke Perancis. padahal aku ingin melihat menara Eifel yang sangat populer itu.
 hari ini aku ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api


kembali ke resepi, bantu-membantu resepi ini sudah banyak mitra blogger yang kongsikan tetapi tak ada salahnya aku ikut berkongsi juga, cara sebenar resepi udah masak lemak cili api dari Negeri Sembilan ialah selain masak lemak dari ikan tak perlu letak asam keping, cuma diletaka garam dan serai sahaja.

ilmu ini aku dapatkan dari mitra di group masakan, sementara ayam dan ikan mesti dikecutkan dahulu dengan dimasak bersama materi kisar sebelum dimasukkan santan. Mujurlah aku join di group tersebut kerana banyak resepi dan ilmu gres yang sanggup aku perolehi.

aku memang bukan chef atau pakar memasak, aku cuma seorang isteri yang berkongsi kuliner apapun yang pernah aku cuba. jadi apabila aku ingin boleh menyediakan kuliner yang sedap untuk keluarga aku harus terus berguru dan menambah ilmu.
 hari ini aku ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

aku menulis pelbagai resepi disini semoga boleh untuk panduan anak cucu cicit di akan tiba yang gres berguru memasak. jom kita layan resepi udang masak lemak cili api yang aku masak tadi pagi.

Bahan-Bahan

  • 1 kg ekor udang - bersihkan
  • 1 genggam cili padi
  • 3 batang serai
  • 1 biji bawang besar
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 helai daun kunyit
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • garam secukupnya
Cara Membuat Udang Masak Cili Api

1. tumbuk cili padi bersama bawang besar dan kunyit hidup, lalu masukkan udang dalam periuk bersama materi tumbuk tadi tapi jangan hidupkan api.

2. lepas itu masukkan air bersama santan pekat lalu kacau sampai rata dan hidupkan api. masukkan daun kunyit bersama serai lalu kacau rata dan masak sampai mendidih.

3. tamat sekali, apabila sudah mendidih masukkan garam dan serbuk kunyit, kacau lagi sampai rata dan kecilkan api. apabila sudah masak matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.
 hari ini aku ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap

resepi ini sangat simple dan boleh dicuba untuk anda yang mahu berguru cara memasak dan apabila resepi yang aku kongsikan ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda. jangan lupa share dengan klik media umum dibawah ya...