Sunday, July 14, 2019

Resepi Ikan Tongkol Masak Kari Mudah

Hi apa khabar, hari ni aku nak kongsikan resepi ikan tongkol masak kari, ikan tongkol adalah ikan yang paling aku suka. resepi ni ramai orang buat untuk makan bersama nasi dagang. tapi jikalau anda mau makan bersama nasi putih pun sedap.

resepi ini adalah kegemaran keluarga dan cukup terkenal di kalangan masyarakat malaysia, sajian ikan tongkol masak kari merupakan undangan anak-anak. memang mudahlah kerja aku di dapur dikarenakan telah tahu apa yang hendak di masak.
 hari ni aku nak kongsikan resepi ikan tongkol masak kari Resepi Ikan Tongkol Masak Kari Mudah

Resepi Ikan Tongkol Masak Kari

resepi ini sangat gampang penyediaanya kerana memakai bahan-bahan yang simple saja. biasanya bila aku nak masak kari aku goreng terlebih dahulu hingga setengah masak. aku paparkan resepi ini untuk memudahkan dimasa depan.

Baca Juga :



ramai pembaca blog ini menerka aku dalah chef, aku hanyalah seorang perempuan yang berkongsi apa sahaja masakan yang pernah aku masak dirumah. aku kira berkongsi resepi apa sahaja boleh mendatangkan manfaat untuk pembaca blog ni.

jom pribadi sahaja kita layan resepi ikan tongkol masak kari yang sedap ini:

Bahan-Bahan

  • 8 keping ikan tongkol - bersihkan
  • 14 cili kacang bendi - kerat batang dan ekor
  • 6 sudu makan serbuk kari ikan
  • 1 sudu pati teh asam jawa
  • 4 sudu makan cili kisar
  • 3 biji cili merah - belah 2
  • 2 cawan santan cair
  • 2 pelepah daun kari - larutkan daunya dari tangkai
  • minyak, garam, dan gula secukupnya
Bahan Tumbuk
  • 6 biji bawang merah
  • 5 biji bawnag putih
  • 2 cm halia
Cara Penyediaan

1. mula-mula bersihkan ikan tongkol dan gaul dengan sedikit kunyit dan garam kemudian goreng hingga separuh masak

2. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua materi tumbuk hingga naik bau, selepas tu gunakan api sederhana dan masukan cili kisar. biarkan hingga pecah minyak.

3. kemudian masukan serbuk kari ikan dan bila terlalu kering tambahkan dengan sedikit air. kemudian masukan daun kari dan biarkan hingga layu dan masukan santan.

4. biarkan hingga santan mendidih dan bila sudah mendidih masukan ikan tongkol, bila kuah sudah agak pekat, tambahkan santan pekat dan biarkan mendidih.

5. simpulan sekali, masukan cili merah bersama garam, gula, dan kacang bendi dan biarkan hingga kacang bendi berubah warna. dan bila sudah masak bolehlah matikan api.

yup, bagaimana gampang sahaja kan resepi ikan tongkol masak kari yang aku kongsikan dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.

rujukkan : 

Saturday, July 6, 2019

Resepi Nasi Dagang Terengganu Paling Sedap

Hello jumpa lagi di blogopsi, apa khabar sihat ke? hari ini aku ingin berkongsi resepi nasi dagang terengganu yang mengikut aku paling sedap. lama...... tak makan nasi dagang terengganu. itulah kata-kata yang aku ucapkan hari ini.

banyak perbezaan nasi dagang terengganu dan nasi dagang kelantan, jikalau dikelantan biasanya dihidang sekali dengan telur rebus, sambal kelapa, dan hirisan timun. tiba-tiba teringin nak menyediakan nasi dagang hari ini.
 hari ini aku ingin berkongsi resepi nasi dagang terengganu yang mengikut aku paling sed Resepi Nasi Dagang Terengganu Paling Sedap

Resepi Nasi Dagang Terengganu

banyak yang menjual nasi dagang terengganu di gerai-gerai, menciptakan nasi dagang tak susah lantaran bila mahu nak berguru niscaya boleh menyediakan nasi dagang yang sedap. nasi dagang paling sedap memang disediakan bersama gulai ikan tongkol.

bila berbicara selera aku lebih suka nasi dagang terengganu daripada nasi dagang kelantan, tapi macam aku katakan. selera aku mungkin tak sama dengan anda. resepi ini sesungguhnya sudah banyak yang share di google.

Baca Juga :


resepi ini gampang dan ringkas penyediaanya lantaran ia dikukus macam menanak nasi biasa dan lalu disiram santan mentah diakhir proses memasaknya. jom kita layan resepi nasi dagang terengganu sedap dibawah.

Bahan-Bahan

  • 4 - 5 cawan beras siam basi cap Bird of Paradise
  • 3/4 sudu besar halba
  • 3 cawan santan cair
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 inci halia - mayang halus
  • 3 ulas bawang merah - mayang halus
  • sedikit garam - dicampur kedalam santan pekat
  • daun pandan
Cara Penyediaan

1. bersihkan beras hingga higienis lalu rendam dengan air sebelum dikukus, lalu tuangkan air kedalam pengukus dan masak hingga mendidih.

2. bila air sudah mendidih masukan beras kedalam pengukus dan masak hingga separuh masak lebih kurang 25 minit. angkat nasi separuh masak tadi dan masukan kedalam bekas besar lalu siramkan santan cair dan kacau rata.

3. masukan semula kedalam pengukus bersama daun pandan dan kukus kembali nasi tadi hingga masak. 

4. bila nasi sudah masak angkat dan masukan kedalam bekas besar bersama bawang merah, halba, halia, dan siramkan santan pekat lalu kacau hingga rata.

5. selesai sekali, ratakan nasi dan kemaskan nasi, bila nak hidangkan gembur-geburkan dahulu lalu ceduk dari tepi.

selanjutnya adalah gulai ikan tongkol, rasanya nasi dagang terenggganu tak lengkap tanpa gulai ni. untuk resepi gulai ikan tongkol boleh anda baca pada link tadi. bagaimana gampang sahaja kan resepi ni dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.

Friday, June 28, 2019

Resepi Kuih Keria Gula Melaka Lembut Dan Sedap

Salam semua pembaca setia blogopsi.com, apa khabar sihat ke? hari ini aku ingin share resepi kuih keria gula melaka. sudah usang aku tak share resepi kuih muih. aku gres pulang dari melaka untuk bercuti bantu-membantu keluarga.

seingat aku pergi ke melaka untuk melancong 4 atau 5 tahun lepas. seronok sangat bercuti ke melaka dan melaka kini benar-benar berkembang menjadi sentra sebagai sentra pelancongan. sebenarnya, sebelum aku share resepi ini di blog aku pernah jumpa banyak mitra facebook yang share resepi ini.

rupa-rupanya viral kuih keria ni sekarang, padahal dah bertahun usang aku sudah tahu kuih ni saat melancong ke melaka. untuk buat kuih ni simple-simple je lah materi nya dan sangat mudah.
 hari ini aku ingin share resepi kuih keria gula melaka Resepi Kuih Keria Gula Melaka Lembut dan Sedap

Resepi Kuih Keria Gula Melaka

aku teringat beberapa bulan lepas, aku sanggup e-mail dari seseorang yang meminta aku share resepi kuih keria gula melaka. sebenarnya, resepi ini sudah banyak yang share di cik google. tapi, tak ada salahnya aku share kembali.

kuih ni biasa disalut dengan dengan gula pasir yang dicairkan. bahwasanya aku suka kuih keria kosong, yang tak bersira atau keria togel. materi utama untuk menciptakan kuih ini yaitu keledek. jikalau tak ada keledek gunakan ubi kayu pun boleh.

kuih ni bila terlebih tepung akan tak sedap jadi kita harus pandai-pandai taruh tepung dan ada sedikit tips bila sudah taruh tepung dan diadun cuba goreng adunan keria tu sikit, bila cantik kejadianya tak perlu tambah tepung lagi.

tapi bila lepas digoreng tu lembik boleh tambah sedikit tepung lagi. nak mencuba resepi ini? jom kita layan resepi dibawah.

Bahan-Bahan

  • 700 gram kaledek kaler oren 
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula melaka - hiris
  • 1 camca besar gula pasir
  • 1/4 cawan air
  • 1 camca teh penuh baking powder - serbuk penaik
  • garam secukup rasa

Cara Penyediaan

1. kupas kulit kaleder kaler oren lalu dipotong kiub besar dan rebus kaledek tadi lalu masukan garam dan biarkan hingga empuk. toskan dan lecek hingga halus. selepas tu biarkan sekejap hingga suam.

2. gaul tepung dengan baking powder dan masukan kedalam kaledek yang telah di lecek tadi. gaul sebati hingga menjadi adunan yang lembut lalu ketepikan.

3. sediakan dulang dan bantalan dengan plastik bersih, lalu ambil sedikit adunan tadi bulat-bulatkan dan tekan sedikit semoga leper. untuk menciptakan lubang ditengahnya cucukan dengan jari selpas tu kemaskan dan taruh diatas dulang tadi.

4. panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng terendam dan goreng kuih keria tadi hingga keemasan. bila sudah keemasan angkat dan toskan minyak.

5. dalam kuali tadi keluarkan semua minyak dan masukan gula melaka bersama air dan gula pasir. gunakan api sederhana dan kacau hingga gula larut. biarkan memasak hingga gula berwarna pekat dan berbuih.

6. masukan kuih tadi ke dalam gula larut dan gaul hingga larut. masa ini kuih keria akan melekat-lekat tapi takpe. terus memasak hingga gula meresap ke dalam kuih keria.

7. simpulan sekali, terus memasak dengan api kecil dan bila kuih telah kering bolehlah matikan api dan angkat dan pisah-pisahkan kuih yang menempel tadi dan biarkan hingga sejuk. bila sudah sejk kuih keria siap dihidangkan.

bagaimana gampang je kan resepi kuih keria gula melaka yang aku kongsikan. bila anda sudah biasa memasak kuih ini rasanya niscaya akan lembut dan sedap. okay, hingga jumpa di resepi berikutnya.

Thursday, June 20, 2019

Resepi Kuih Talam/ Lapis Pandan Dan Gula Merah Sedap

Hello pembaca setia blogopsi.com salam sejahtera semuanya, hari ini aku ingin kongsikan resepi kuih talam atau lapis pandan dan gula merah. resepi ini aku pelajari dari sobat baik aku yang share via facebook.

kuih lapis atau kuih talam sangat digemari oleh masyarakat Malaysia dan biasanya kuih ini disediakan di majlis. bersama-sama kuih ni aku buat 2 hari lepas tapi aku mengambil imej sahaja dan gres sempat share hari ini.

Resepi kuih Talam/ Lapis Pandan dan Gula Merah

di masyarakat malaysia kuih ni ada yang sebut kuih talam dan ada juga sebu kuih lapis, tapi apapun namanya kuih ini ialah salah satu kegemaran aku dan keluarga. rasa puas hati jika kuih yang aku buat habis dimakan oleh keluarga.

Kuih Talam Pandan
 hari ini aku ingin kongsikan resepi kuih talam atau lapis pandan dan gula merah Resepi Kuih Talam/ Lapis Pandan dan Gula Merah Sedap


bagi peminat kuih talam pandan macam ni bolehlah mencuba resepi yang aku share dibawah ini, jom kita lihat resepinya.

Bahan Lapisan Bawah Hijau (A)

  • 2 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan cair + sikit garam
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1 sb air kapur
  • 5 cawan air pandan (10 helai daun pandan)
  • 1 cawan gula

Bahan Lapisan Atas Putih (B)

  • 3 cawan santan
  • 1/3 cawan tepung beras
  • 4 sb tepung jagung
  • sedikit garam
Cara Penyediaan


1. satukan semua materi lapisan bawah (A) kacau hingga bergentel dan tapis. dengan api sederhana masak sekejap dan kacau rata hingga gula hancur atau naik wap.

2. siapkan pola lalu sapukan minyak lalu kukus hingga masak lebih kurang 30 minit bergantung saiz bekas.

3. campurkan semua materi B dan kacau rata lalu masak dengan api sederhana hingga naik wap. lalu jika sudah masak tuangkan adonan materi B ke atas adonan materi A, dan kukus lagi hingga masak.

4. semoga menghasilkan permukaaan yang manis dan rata boleh gunakan kain sebagai epilog kukusan.

5. final sekali, jika sudah masak bolehlah angkat dan biarkan hingga benar-benar sejuk barulah boleh dipotong.

Kuih Talam Gula Merah
 hari ini aku ingin kongsikan resepi kuih talam atau lapis pandan dan gula merah Resepi Kuih Talam/ Lapis Pandan dan Gula Merah Sedap


bersama-sama cara memasak talam pandan dan talam gula merah sama sahaja yang berbeza mungkin hanya beberapa bahannya sahaja. jom kita tengok resepi dibawah ini.

Bahan Lapisan Bawah 

  • 1 cawan gula merah  
  • 1 1/2 cawan gula
  • sedikit air
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 4 1/2 cawan air
  • sedikit air kapur
Cara Cara


1. masak gula putih dan gula merah bersama sedikit air lalu selepas tu sejukan

2. bancuh tepung beras dan sedikit air kapur dengan air lalu kacau hingga larut dan tapiskan kedalam periuk. selepas tu masak dengan api sederhana hingga agak pekat

3. siapakan loyang yang telah disapu minyak dan tuangkan semua materi diatas (no. 1 dan 2) tadi lalu kukus hingga masak lebih kurang 20 minit.

Bahan Lapisan Atas

  • 3 cawan santan
  • 1 cawan tepung beras
  • sedikit garam
Cara-Cara

1. satukan semua materi dan tapis. dengan api sederhana masak materi tadi hingga agak pekat.

2. final sekali, jika sudah agak pekat tuangkan perlahan-lahan memakai senduk diatas materi lapisan bawah. lalu kukus hingga msak lebih kurang 30 minit.

3. biarkan hingga sejuk lalu potong-potong.

bagaimana gampang sahaja kan resepi kuih lapis atau talam pandan dan gula merah yang aku kongsikan dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.

Wednesday, June 12, 2019

Resepi Kuih Kaswi Paling Sedap Dan Lembut

Hello jumpa lagi di Blogopsi.com, apa khabar sihat ke? hari ini aku nak kongsikan resepi kuih kaswi sedap dan lembut. siapa tak kenal kuih kaswi ni, memang tak kena babab! kuih kaswi atau kosui atau kasui sangat digemari oleh masyarakat Malaysia kerana rasanya ni memang tersangat sedap.

salah satu kuih tradisional ni sering menjadi pujaan orang ramai dan sering juga menjadi sajian di majlis raya, memang sedap dengan rasanya yang kenyal-kenyal dan aku suka kuih kaswi yang agak sedikit lembik kerana tak perlu risau jikalau semasa dipotong akan sedikit comot.
 hari ini aku nak kongsikan resepi kuih kaswi sedap dan lembut Resepi Kuih Kaswi Paling Sedap dan Lembut

Resepi Kuih Kaswi Sedap

kuih kaswi akan tampak manis bila bersalut dengan kelapa dan kemanisanya juga secukup rasa. kuih kaswi yaitu salah satu resepi kuih kukus atau kuih loyang yang sedap dan gampang penyediaanya. aku biasanya menyediakan kuih kaswi untuk keluarga dikala minum petang.

jom kita tengok resepi kuih kaswi yang sedap di bawah ni dan jangan lupa masak dengan hati yang tulus supaya masak jadi gampang dan sedap juga sanggup pahala.

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 keping gula melaka
  • 1 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu kecil kapur - bancuh dengan air
  • 7 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • 1 cawan tepung ubi
Bahan Lain
  • Kelapa Parut Muda
  • Sedikit Garam
Cara Penyediaan

1. masak air dengan gula melaka, daun pandan, gula merah, dan gula pasir hingga mendidih dan sedikit pekat lalu sejukan sehingga agak agak air gula sulam

2. masukan tepung gandum bersama tepung ubi yang telah disatukan kedalamnya dan kacau sebati. rasakan sedikit adunan dan bila belum manis boleh tambahkan gula pasir. selepas tu, masukan air kapur dan kacau rata dan tapis adunan ke dalam jug bermuncung.

3. panaskan periuk pengukus dan masukan loyang dan sehabis loyang panas tuang adunan kedalam loyang. dan kukus hingga masak lebih kurang 45 minit. 

4. sekali sekala, lapkan epilog pengukus atau balut epilog dengan tuala dan bila kuih sudah masak boleh buka epilog pengukus dan supaya air dipermukaan kuih cepat mengering kukus tanpa epilog seketika.

5. simpulan sekali, bila sudah kering angkat dan sejukan dan sehabis betul-betul sejuk, gres dipotong. untuk menyediakanya balut dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.

bagaimana gampang kan resepi kuih kaswi yang aku share ni dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.