Thursday, July 19, 2018

Resepi Sandwich Sardin Paling Sedap Dan Mudah

Assalamualaikum sudah usang aku tak makan ikan, hari ini aku ingin berkongsi resepi sandwich sardin sedap. sudah usang aku tahu cara buat sandwich sardin ni. tetapi bila buat sendiri rasanya biasa sahaja. tetapi selepas makan sandwich yang mitra aku kongsikan kat FB, rasanya sangat sedap.

yang paling aku suka dari resepi ini yaitu kerana sangat gampang dan ringkas, malah rasanya semua orang tau buat sandwich sardin. sebenarnya, aku malas untuk kongsikan resepi ini kerana aku fikir semua orang niscaya lah tahu cara buatnya.

tetapi, beberapa hari lepas aku sanggup E-mail dari pembaca blogopsi.com yang masih di dingklik sekolah. dianya meminta aku untuk berkongsi resepi ini. aku sangat terharu bila ada belum dewasa yang mahu rajin mencar ilmu menciptakan resepi-resepi ringkas macam ini.
Assalamualaikum sudah usang aku tak makan ikan Resepi Sandwich Sardin Paling Sedap dan Mudah

Resepi Sandwich Sardin


sebenarnya, aku tengok kat cik google sudah banyak yang berkongsi resepi ini. tetapi aku fikir lain orang lain cara dan resepinya. tetapi aku mempercayai resepi yang mereka kongsikan niscaya lah sedap kerana sudah di ubah sesuaikan dengan kretiviti masing-masing.

mungkin anda tertanya "kenapa banyak blogger yang susah-susah buat resepi lalu mereka kongsikan resepi kreativitinya kat blog?" mungkin jawapan setiap blogger berbeza tetapi bagi aku sendiri sangat gembira dan berbangga apabila resepi yang aku buat boleh membantu orang lain.

sepakat kembali ke resepi, resepi yang aku kongsikan ini lebih kepada belum dewasa yang gres mencar ilmu memasak, jadi pastinya sangat gampang ringkas. jom kita layan resepinya dibawah..
Assalamualaikum sudah usang aku tak makan ikan Resepi Sandwich Sardin Paling Sedap dan Mudah

Bahan-Bahan

  • 1 tin sardin saiz besar
  • 4 ulas bawang merah - hiris
  • 2 labu bawang besar - kupas dan cincang dadu
  • 4 biji cili merah
  • 1 buku roti
  • 1 biji timun - hiris nipis
  • 1 ikat daun salad
  • 1 biji tomato buah - hiris nipis
  • butter secukupnya
  • 4 sudu besar mayonis
  • garam secukupnya
  • 1 biji limau nipis
  • minyak masak 
Cara Membuat Sandwich Sardin

1. ambil 1 tin sardin lalu pisahkan kuah dan tulang kerana kita hanya akan mengambil isi, lalu hancurkan isi sardin dan ketepikan sekejap.

2. panaskan minyak dalam kuali lalu tumis bawang besar yang sudah di cincang dadu, lalu masukkan isi sardin yang sudah dihancurkan tadi.
Assalamualaikum sudah usang aku tak makan ikan Resepi Sandwich Sardin Paling Sedap dan Mudah

3. perahkan limau nipis ke dalam materi yang dimasak tadi dan kacau sampai kering. lalu masukkan cili merah dan garam secukupnya. kacau sampai rata lalu matikan api dan gaul dengan mayonaise.
Assalamualaikum sudah usang aku tak makan ikan Resepi Sandwich Sardin Paling Sedap dan Mudah

4. final sekali, sapukan butter pada roti lalu letakkan timun, tomato, daun salad, dan sardin. tutupkan dengan roti. 

resepi ini sangat sesuai untuk dicuba apabila anda belum dewasa yang memasak sendiri kerana jauh dari ibu bapa. apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.

Wednesday, July 11, 2018

Resepi Nasi Goreng Kampung Paling Sedap Dan Simple Aje

Assalamualaikum, aduhaii sudah usang ni aku tak share entry kat blog ini.. rindunya aku untuk membuka laptop dan segera menulis resepi untuk pembaca blogopsi.com.. oke, hari ini aku nak kongsikan resepi nasi goreng kampung, salah satu antara kuliner yang digemari oleh ramai orang.


sebagai masyarakat Asia Barat Laut Nasi adalah salah satu antara kuliner utama selain roti, mee atau bihun. memang berbeza dengan orang Eropah atau Amerika, alasannya kuliner utama mereka yaitu roti dan gandum. beberapa bulan lepas aku sudah berkongsi resepi bihun goreng special yang boleh anda cuba apabila bosan memakan nasi.

 aduhaii sudah usang ni aku tak share entry kat blog ini Resepi Nasi Goreng Kampung Paling Sedap dan Simple AJe

Resepi Nasi Goreng Kampung


nasi goreng kampung sangat gampang di dapati di Malaysia kerana semua orang boleh buat dan menggemarinya. nasi goreng memang mempunyai banyak versi dan salah satu resepi yang pernah caya cuba yaitu resepi nasi goreng ayam. tetapi nasi goreng kampung sangat berbeza dengan nasi goreng lain kerana nasi goreng ini sangat popular dengan rasanya yang pedas.

sebenarnya, semua orang boleh sanggup menghasilkan nasi goreng yang sedap tetapi mesti betul kena teknik dan caranya. apabila aku memasak nasi goreng biasanya aku memakai nasi yang sudah sejuk dan jikalau sanggup aku guna nasi yang tidak lembik dan menggumpal.

alasannya sangat tidak elok dan bagus apabila nasi goreng bergumpal-gumpal macam itu.. hihihi...dalam memasak nasi goreng anda boleh memasukan apa sahaja yang anda sukai alasannya tiada pantang larang. tetapi, aku sendiri lebih menentukan sajian yang ringkas sahaja alasannya aku tidak mempunyai masa cukup untuk berlama-lama di dapur.
 aduhaii sudah usang ni aku tak share entry kat blog ini Resepi Nasi Goreng Kampung Paling Sedap dan Simple AJe

oke, jom let's masak dan buat sajian istimewa ini untuk keluarga anda tersayang...
 aduhaii sudah usang ni aku tak share entry kat blog ini Resepi Nasi Goreng Kampung Paling Sedap dan Simple AJe

Bahan-Bahan
  • 4 - 5 cawan nasi sejuk
  • 7 tangkai kangkung - disiang bersingan dan dan batang
  • 3 tangkai kacang panjang - opsyenal - hiris kecil-kecil
  • 2 biji telur - pukul sedikit
  • garam secukupnya
  • telur mata - untuk hiasan
  • hirisan tomato - opsyenal
  • 2 biji cili merah - hiris nipis
Bahan Tumbuk 
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 8 biji cili padi - boleh tambah apabila suka pedas
  • 1 camca besar ikan bilis - rendam lalu toskan
  • 1 camca besar udang kering - rendam lalu toskan
Cara Membuat Nasi Goreng Kampung

1. panaskan minyak dalam kuali lalu tumis materi tumbuk tadi sampai naik anyir dan harum. masak sampai agak garing memakai api kecil tetapi kacau sentiasa agar tidak hangus. lalu ketepikan sekejap pada tepi kuali.

2. masukan telur lalu masak sekejap sampai kental dan hancurkan telur tersebut. selepas itu gaul rata telur dengan bahan-bahan rencah yang di goreng tadi.. masukan kacang panjang bersama batang kangkung lalu kacau rata.

3. masukan nasi sampai nasi dan semua materi tadi bercampur rata..masak dengan api sederhana sampai nasi sudah agak garing. sambil di kacau sekali sekala.. selepas itu masukan daun kangkung dan masak sampai daun kangkung menjadi layu.

4. final sekali, masukkan cili merah yang sudah di hiris tadi dan persakan dengan garam secukupnya.. apabila sudah masak boleh lah matikan api.
 aduhaii sudah usang ni aku tak share entry kat blog ini Resepi Nasi Goreng Kampung Paling Sedap dan Simple AJe

hidangkan bersama hirisan tomato dan telur mata dan nasi goreng kampung ala homemade special siap untuk di makan. ada jugak orang menyukai menyediakan nasi goreng ini bersama sambal belacan katanya akan lebih sedap. tetsepi semua mengikut selera masing-masing, selamat mencuba.

Tuesday, July 3, 2018

Resepi Lasagna Cheese Sedap Jom Tengok!

Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat menggemarinya. hari ini aku ingin berkongsi resepi yang tidak jauh dengan cheese iaitu resepi lasagna cheese. kau penrah cuba tak? apabila belum pernah sebaiknya tengok resepi ini dan kau segera cuba.

pertama kali aku cuba lasagna cheese yaitu saat bulan ramadhan, apabila bulan ramadhan memang aku teringin macam-macam. bahkan saya sengaja sering pergi ke Bazaar Ramadhan hanya untuk membeli pelbagai makanan.. hihihi..
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

Resepi Lasagna Cheese


sebenarnya, ini yaitu kali pertama aku buat lasagna kerana tiba-tiba mood aku lebih rajin kat dapur. mungkin kerana aku suka berbuka puasa bersama dengan keluarga di rumah. jadi walaupun aku sering pergi ke bazaar ramadhan hanya membeli kuliner sahaja dan dibawa ke rumah.

sudah banyaaaaak yang kongsikan resepi ini kat cik google, tetapi aku ingin share jugak mungkin boleh memberi manfaat untuk kau yang melawat ke blog aku yang sederhana ini. aku suka lasagna kerana resepi ini sangat ringkas, gampang dan senang buat tetapi sangat sedap.

supaya mendapat rasa yang sangat sedap kau cuma perlu menyediakan bahan-bahan yang berkualiti dan lasagna cheese ini memakai 3 jenis cheese iaitu mozarella, cheddar, dan parmesan. resepi ini tidak susah sangat disediakan jadi apabila anda mahu cuba pastilah menjadi, jom kita layan resepinya yang sedap tersebut dibawah..

Sumber : AyueIdris.com

Bahan-Bahan Inti Daging

  • 6 ulas bawang putih - cincang halus
  • 3 sudu sos cili
  • 3 ulas bawang merah - potong dadu
  • 1 sudu lada hitam
  • 2 sudu serbuk oregano
  • 1 pack daging kisar ramlee
  • 1 tin cendawan - hiris
  • 1 tin sos spaghetti kimball
  • 1/2 batang carrot - potong dadu
  • 1/2 sudu garam
  • 1 sudu gula
Cara - Cara

1. rebus lasagna instant sheet sehingga boleh dilentur tetapi jangan hingga masak. kemudian toskan dan susun diatas dulang tetapi ingat jangan hingga bertindih ya.
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

2. panaskan minyak kemudian tumis bawang putih bersama bawang merah hingga harum. selepas itu masukkan daging kisar ramlee kemudian masak hingga air daging kering. masukkan sos spaghetti, masak sekejap dan masukkan carrot, cendawan, serbuk oregano, masak sekejap dan perasakan dengan gula dan garam. ketepikan.

Bahan-Bahan Sos Putih


  • 2 sudu tepung gandum 
  • 2 sudu mentega
  • 1 pack cheddar cheese
  • 2 cawan susu segar
  •  sedikit garam
sebenarnya, apabila nak buat sos boleh mengikut seusia cita rasa masing-masing. tetapi sos yang akan aku kongsikan ini sangat kaya rasa dengan cheese. jugak sangat creamy. sos ini sangat sesuai dihidangkan bersama salmon steak atau spaghetti.

Cara-Cara

1. panaskan mentega hingga ianya cair selepas itu masukkan tepung gandum dan masak hingga kekuningan. kemudian masukkan susu segar dan gaul hingga rata.
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

2. masukkan cheddar cheese dan gaul rata hingga semua cheese menjadi cair. selepas itu masukkan sedikit garam dan masak sekejap hingga sos menjadi likat.

Bahan-Bahan Layer Lasagna
  • Mozarella Cheese
  • Parmesan Cheese
Cara Membuat Lasagna Cheese

1. sapukan loyang dengan mentega kemudian letak lasagna sheet dilapisan paling bawah. kemudian masukkan daging inti hingga menutupi semua bahagian lapisan bawah.
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

2. layerka inti daging dan sos putih, selepas itu taburkan Parmesan Cheese dan Mozarella cheese. ulangi proses tadi hingga loyang penuh.
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

3. tamat sekali, panaskan panggangan bersuhu 160"C dan bakar selama lebih kurang 40 minit atau hingga masak. angkat dan hidangkan bersama sos putih.. emmm sedaaap.
Saya sangat suka cheese dan hampir semua kuliner yang dibentuk dengan cheese aku sangat men Resepi Lasagna Cheese Sedap JOM Tengok!

terima kasih kepada Ayue Idris alasannya sudah sudi berkongsi resepi lasagna cheese yang sangat sedap ini. supaya dia mendapat pahala kerana sudah berkongsi. kuliner ini sangat mahal jugak mengandungi gula jadi boleh menciptakan berat tubuh kita naik apabila makan selalu. hihihi

Monday, June 25, 2018

Resepi Pulut Mangga Ala Thailand Original

Resepi pulut mangga thailand apabila anda pernah mencubanya niscaya lah sedap kan, mendengar namanya saja boleh menciptakan aku menelan air liur jikalau terbayang kesedapanya. kuliner ini gres mula popular di Malaysia beberapa tahun lalu, tetapi kini semua orang mungkin sudah tahu pulut mangga ni.

asalnya kuliner ini dari thailand dan sangat popular di sana, tetapi kini anda tidak perlu ke negara tersebut apabila ingin mencicipi kuliner ini sedap sudah banyak blogger yang sudah kongsikan resepinya. hari ini aku jugak ingin berkongsi resepi pulut mangga thailand, aku harap boleh di jadikan rujukkan untuk belum dewasa di masa hadapan.
Resepi pulut mangga thailand apabila anda pernah mencubanya niscaya lah sedap kan Resepi Pulut Mangga Ala Thailand Original

Resepi Pulut Mangga


biasanya, aku memakan kuliner ini sebagai pencuci lisan kerana sangat menyelerakan apabila aku memakanya hingga tidak sadar sudah makan banyak. hihihi.. rahsia masakan ini agar sedap ialah kombinasi pulut yang dimasak dengan baik, santan secukup rasa dan tentu sahaja buah mangga yang sudah cantik masak.

resepi yang aku kongsikan ini sangat istimewa alasannya ialah aku sangat terpesona dengan rasa kuliner ini. aku teringat pertama kali cuba ialah saat aku dan suami pergi ke thailand. di thailand pulut mangga dihidangkan dengan taburan homogen kacang tetapi kalau tak ada guna bijan yang di panggang pun boleh.
Resepi pulut mangga thailand apabila anda pernah mencubanya niscaya lah sedap kan Resepi Pulut Mangga Ala Thailand Original

memang dah usang aku teringin nak buat pulut mangga selepas teringat kesedapan kuliner ini yang aku makan di Bangkok, Thailand. apabila anda ada di artikel ini pastilah anda ingin mencubanya juga kan, jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan
  • 3 biji mangga cantik - potong ikut suka
  • 2 sudu besar minyak - goreng tanpa minyak
Pulut Kukus
  • 3 cawan beras pulut - rendam semalaman atau selama 5 jam
  • 2 helai daun pandan - carikkan
  • 1 cawan santan pekat
  • sedikit gula dan garam
Cara Penyediaan

1. toskan pulut dari rendaman kemudian kukus selama lebih kurang 10 - 15 minit selepas itu angkat dan masukkan ke dalam bekas.

2. tuangkan santan yang sudah di gaul dengan gula dan garam, gaul hingga santan tercampur rata bersama beras pulut 

3. masukkan kembali pulut ke dalam pengukus, kemudian masukkan daun pandan dan kukus kembali selama lebioh kurang 25 minit atau hingga masak.

Sos Santan
  • 1/2 cawan santan kotak
  • 1 helai daun pandan
  • 1 cawan air
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Cara Penyediaan
Resepi pulut mangga thailand apabila anda pernah mencubanya niscaya lah sedap kan Resepi Pulut Mangga Ala Thailand Original

1. satukan semua materi kecuali tepung jagung yang dibancuh dengan air tadi, masak sambil terus di kacau hingga mendidih. 

2. masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dengan air dan masak hingga sos nampak pekat, agar mengelakkan santan berketul anda mesti terus kacau dan apabila sos agak cair boleh tambahkan tepung jagung.

Cara Membuat Pulut Mangga

letakkan pulut dan mangga yang sudah anda potong di dalam pinggan kemudian tuangkan sos santan ke atas pulut. selepas itu taburkan bijan yang sudah di goreng tadi dan siap untuk dihidangkan. macam mana gampang tak?
Resepi pulut mangga thailand apabila anda pernah mencubanya niscaya lah sedap kan Resepi Pulut Mangga Ala Thailand Original

apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba dan tetap semangat memasak di dapur.

Sunday, June 17, 2018

Resepi Sambal Belacan Sedap Dan Tahan Lama

Assalamualaikum salam sejahtera semua, macam mana rasanya berpuasa di hari ke-tiga ini? aku harap anda masih berkuasa. walaupun kita sedang berpuasa sebagai suri rumah anda wajib mesti tetap memasak untuk keluarga kan?

jikalau cakap pasal masakan memang tiada habis kerana masakan sangat banyak jenis nya. hari ini aku ingin berkongsi resepi sambal belacan sedap, selain sedap resepi yang aku kongsikan ini juga boleh tahan usang jadi anda tak perlu khawatir.

apabila anda termasuk orang yang menggemari masakan pedas, sambal belacan niscaya lah anda pernah mencubanya kan, rasanya yang pedas dan sedap sangat menyelerakan bahkan semalam aku sahur jugak menyediakan sambal belacan ini untuk keluarga. suami aku yakni orang Indonesia dan hampir semua orang Indonesia suka masakan pedas.
 walaupun kita sedang berpuasa sebagai suri rumah anda wajib mesti tetap memasak untuk kel Resepi Sambal Belacan Sedap dan Tahan Lama

Perlu anda tahu, level pedas masakan di Indonesia sama sahaja dengan level super Pedas pada masakan di Malaysia. kenapa aku tahu, lantaran aku pernah cuba makan sambal buatan ibu mertua di Indonesia, rasanya aduhaai pengecap aku rasanya macam terbakar. hihihi

Resepi Sambal Belacan 


kembali ke resepi, ini real sambal belacan tau, lantaran aku tak guna blender atau pengisar masakan jadi tumbuk-tumbuk dan tumbuk hingga halus.. hehehehe.. mungkin semua orang boleh menciptakan sambal belacan tetapi tak semua orang bisa menciptakan sambal yang betul-betul super sedap.

biasanya, sesetengah orang apabila menciptakan sambal belacan hanya akan letak cili, belacan, dan air asam jawa sahaja kan, tetapi resepi yang aku kongsikan ini sedikit berbeza kerana sudah aku ubah sesuaikan dan jadi lebih sedap.

Resepi Sambal Lain :



biasanya sambal belaca akan disediakan bersama ulam-ulaman macam timun, kacang botol, dan peria katak. memang sangat membangkitkan selera lah sambal ini lantaran bisa menciptakan orang makan nasi bertambah-tambah apabila ada si sambal ini.
 walaupun kita sedang berpuasa sebagai suri rumah anda wajib mesti tetap memasak untuk kel Resepi Sambal Belacan Sedap dan Tahan Lama

sebenarnya, ada pelbagai versi sambal belacan tetapi aku lebih suka yang sederhana sahaja tanpa ditambah buah masam macam mangga dan sebagainya. jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan

  • 12 biji cili api
  • 3 biji cili merah
  • 1 1/2 inci belacan
  • 1/2 sudu gula
  • 1 biji tomato - belah 4
  • secubit garam
  • 3 tbsp air asam jawa dibancuh dengan 3 tbsp air
  • sedikit minyak untuk menggoreng
Cara Membuat Sambal Belacan

1. goreng semua materi tadi hingga layu kecuali gula, garam dan air asam jawa. ingat hanya hingga layu sahaja bukan hingga garing.

2. kemudian siapkan lesung watu dan tumbuk semua materi yang di goreng tadi bersama gula dan garam hingga agak halus. 

3. selesai sekali, masukkan air asam jawa dan gaul hingga rata memakai anak lesung. sambal belacan versi anda siap untuk di hidangkan..
 walaupun kita sedang berpuasa sebagai suri rumah anda wajib mesti tetap memasak untuk kel Resepi Sambal Belacan Sedap dan Tahan Lama

dalam menciptakan sambal belacan ini keseimbangan rasa amat penting dan air asam jawa hendaknya tidak terlalu cair. apabila resepi ini bermanfaat sila koment atau share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.