Friday, September 18, 2020

Resepi Biskut Cornflakes Madu Gampang Dan Sedap

Salam, hari ini aku ingin kongsikan kuih raya yang paling gampang dan menjadi kegemaran belum dewasa yaitu resepi biskut cornflakes madu mudah dan sedap. mengapa dinamakan Biskut Cornflakes alasannya yaitu ianya memakai madu dan cornflakes sebagai materi asas.

belum dewasa memang suka kuih ini berbeza dengan aku yang tidak berapa gemar biskut jenis ini. tidak usang lagi hari raya datang dan belum dewasa niscaya meminta aku untuk menyediakan biskuit ini dan kalau Anda mempunyai anak tidak ada salahnya untuk menyediakan biskuit ini dikala hari raya nanti.
 hari ini aku ingin kongsikan kuih raya yang paling gampang dan menjadi kegemaran anak Resepi Biskut CORNFLAKES Madu Praktis dan Sedap

Resepi Biskut Cornflakes Madu

resepi ini sangat gampang dan sangat sesuai sebagai masakan camilan dirumah dan jom kita layan resepi yang menjadi favorit belum dewasa ini.

Artikel Berkaitan:


Bahan A

  • 1 cawan madu
  • 125 gm butter
  • 1/2 cawan brown sugar
Bahan B
  • 1 cawan kismis
  • 1 kotak cornflakes Nestle 500 gm
  • 1 cawan badam cincang panggang/ gajus
Bahan Hiasan
  • ceri merah dan ceri hijau di potong kecil
  • mangkuk kertas kecil
Cara Buat Biskut Cornflakes Madu
 hari ini aku ingin kongsikan kuih raya yang paling gampang dan menjadi kegemaran anak Resepi Biskut CORNFLAKES Madu Praktis dan Sedap

1. siapkan kuali dan panaskan semua materi A hingga butter cair. bila butter sudah benar-benar cair masukan semua Bahan B dan gaul hingga rata.

2. siapkan mangkuk kertas kecil dan sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas kecil tadi. lalu hiaskan dengan irisan ceri hijau dan ceri merah.

3. selepas tu bakar dalam panggangan bersuhu 170'C selama lebih kurang 10 minit atau hingga masak.

4. selesai sekali, sejukan terlebih dahulu dan disimpan dalam bekas kedap udara.

bagaimana Resepi biskut cornflakes madu ini sangat gampang kan? hingga jumpa di resepi selanjutnya ya dan jangan lupa untuk terus berkunjung ke blogopsi.com kerana aku akan menulis resepi sedap lebih banyak lagi.

Thursday, September 10, 2020

Resepi Chocolate Brownies Kedut Gampang Lagi Sedap

Resepi Coklat Brownies Kedut ini sangat popular di masyarkat malaysia kerana rasanya yang sangat sedap dengan 3 jenis coklat di dalamnya. resepi ini gampang dibentuk kerana brownies ini jenis yang tebal dan dense serta berat.

banyak masyarakat malasyia yang teruja dengan brownies yang berkedut seribu ini. sebetulnya kek ini sudah cukup usang popular dan dikenali dengan nama Chewy Gooey Yummy Brownies. mungkin nama brownies kedut lebih dekat ditelinga kita.
ini sangat popular di masyarkat malaysia kerana rasanya yang sangat sedap dengan  Resepi Chocolate Brownies Kedut Praktis Lagi Sedap

Resepi Chocolate Brownies Kedut

bila anda ingin mendapat rasa yang lebih sedap mesti memakai bahan-bahan brownies yang agak mahal sedikit dan pilihlah chocolate kuliner yang berkualiti. selain tu anda boleh pakai pure butter dan chocolate Chips atau Kacang bila suka.

kenapa aku katakan menciptakan brownies ini cukup mudah. sebab, tidak perlu memakai mixer hanya gaul memakai senduk kayu atau wisk sahaja. dikala gaul tak perlu kuat-kuat cukup supaya adunan menjadi sebati atau memadai sahaja.

pada resepi Chocolate Brownies kedut yang aku kongsikan ini aku kurangkan kandungan gula dan butter dikarenakan telah memakai banyak coklat kafe yang mengandung banyak gula dan lemak. jom kita layan resepi sedap dibawah.

Sumber Resepi : Eny Abdullah

Bahan-Bahan

  • 125 gm tepung gandum
  • 100 gm butter - aku gunakan jenama anchor
  • 300 gm dark chocolate - aku pakai jenama beryls
  • 3 biji telur size A
  • 100 gm gula perang - bila ingin gunakan gula castor kurangkan menjadi 80 gm sahaja.
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan white chocolate chips
  • 1/4 cawan chocolate chips
  • 1/2 tsp garam
Cara Penyediaan
ini sangat popular di masyarkat malaysia kerana rasanya yang sangat sedap dengan  Resepi Chocolate Brownies Kedut Praktis Lagi Sedap

1. panaskan panggangan bersuhu 160' C lalu potong butter dan coklat kafe menjadi bahagian kecil-kecil dan cairkan materi tadi dengan kaedah Double-Boiler hingga benr-benar cair, bila dah cair angkat dari api.

2. masukan gula kedalam materi tadi dan kacau sebati lalu masukan esen vanilla, masukan telur sebiji demi sebiji. setiap sebiji masuk kacau sekejap memakai senduk. 

3. masukan garam bersama tepung lalu kacau. lalu masukan chocolate chips dan simpan sedikit untuk tabur diatas nanti.

4. tuang dalam contoh yang digris lalu diletakan kertas alas. kertas bantalan bagi lebih sedikit ke atas supaya senang bila tarik brpwnies dari acuan. lalu taburkan sisa chocolate chips diatas adunan tadi. anda boleh menambahkan almond atau walnut bila suka.

5. simpulan sekali, bakar adunan dalam panggangan bersuhu 160'C selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak. tetapi, jangan terlebih masak kerana nanti agak kering dan tidak sedap. 

6. brownies siap dihidangkan tetapi bila ingin lebih sedap simpan di dalam freezer dan makan keesokan harinya.
ini sangat popular di masyarkat malaysia kerana rasanya yang sangat sedap dengan  Resepi Chocolate Brownies Kedut Praktis Lagi Sedap

sebenarnya, resepi chocolate brownies kedut ini berasal dari sobat saya, tapi sudah aku ubahsuai sikit supaya sesuai dengan selera saya. okay, hingga jumpa lagi di entry sedap selanjutnya dan bila anda mahu boleh share resepi ini pada sosial media dibawah.

Wednesday, September 2, 2020

Resepi Biskut Oat Crunchy Mudah

Jumpa lagi di blogopsi.com blog yang sederhana ini. hari ini aku ingin kongsikan resepi biskut oat Crunchy yang sangat sedap. biskut ini sangat sesuai bila disediakan dikala hari raya. saya menerima resipi ini dari rakan blogger tapi aku lupa blog dia, jadi aku minta maaf ya.

Artikel Berkaitan:



belum dewasa sangat suka dengan kuih ini dan setiap hari raya datang niscaya meminta aku untuk menyediakan. resepi ini yang akan aku share ini sangat gampang dan sangat sesuai untuk camilan di rumah.
 biskut ini sangat sesuai bila disediakan dikala hari raya Resepi Biskut Oat Crunchy Mudah

Resepi Biskut Oat Crunchy

jom pribadi saja kita layan resepi dibawah.

Bahan A

  • 200 gm gula perang
  • 250 gm butter
  • 2 biji telur
  • 220 gm gula pasir
  • 1 tsp vanilla
Bahan B
  • 250 gm tepung red rose
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil garam halus
Bahan C
  • 100 gm chocolate kuliner - dicincang kasar
  • 200 gm oatmeal
  • 50 gm walnuts - dibakar
  • 200 gm chocolate chips
  • 100 gm almond nibs - dibakar
Cara Buat Biskut Oat

1. pada materi A, pukul gula pasir, gula perang dan butter hingga kembang. lalu masukan vanilla bersama telur satu persatu. selepas tu putar hingga rata.

2. pada materi B, sediakan bekas atau mangkuk lalu satukan dengan materi C dan gaul hingga rata. kalau sudah rata campurkan dengan materi A dan gaul hingga menjadi doh.

3. siapkan loyang pembakar yang sudah digris lalu sudukan doh tadi ke dalam loyang dan bakar pada panggangan bersuhu 160'C selama lebih kurang 20 minit.

4. tamat sekali, bila warna dah nampak elok boleh diangkat dan sejukan terlebih dahulu sebelum disimpan di bekas kedap udara.

Nota:
resepi biskut oat crunchy yang aku share ini mungkin agak manis anda boleh kurangkan gula mengikut citarasa dan hingga jumpa di resepi sedap seterusnya.

Tuesday, August 25, 2020

Resepi Biskut Pengecap Kucing [Rainbow Cookies]

Hari ini aku ingin kongsikan cookies yang sangat popular di Masyarakat Singapura dan Indonesia iaitu Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi A.K.A Raibow Cookies. kini biskut sedap ini sudah mula popular di malaysia. selain rasanya yang sedap dan rangup biskut ini juga sangat gampang dibuat.

kalau anda ingin cari biskut raya yang gampang maka biskut ini sangat sesuai kerana bahan-bahan yang dipakai pun konpem korang kenal. sebenarnya, nama biskut ini majemuk tapi aku lebih suka biskut pengecap kucing sahaja.
Hari ini aku ingin kongsikan cookies yang sangat popular di Masyarakat Singapura dan Indo Resepi Biskut Lidah Kucing [Rainbow Cookies]

Resepi Biskut Lidah Kucing

warna biskut ini sangat manis warna-warni macam pelangi dan aku suka menciptakan biskut ini bersama anak-anak. jom pribadi sahaja kita layan resepi biskut sedap dibawah.

Bahan-Bahan

  • 250 gm mentega/ butter
  • 200 gm tepung gandum
  • 175 gm gula kastor
  • 100 ml putih telur 
  • 50 gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh emplex
  • 6 warna berbeza (merah, kuning, hijau, biru, orange, purple)
  • dulang khas pengecap kucing - boleh beli di kedai-kedai bakeri, banyak saiz dan harga lebih kurang RM22
Cara Buat Biskut Lidah Kucing
Hari ini aku ingin kongsikan cookies yang sangat popular di Masyarakat Singapura dan Indo Resepi Biskut Lidah Kucing [Rainbow Cookies]

1. siapkan loyang pembakar tapi sebelumnya sudah digris dengan sedikit butter. lalu ayak tepung gandum, tepung jagung, emplex dan ketepikan.

2. pukul gula dan butter di dalam mixer sampai berkrim. lalu masukan putih telur bertahap dan putar sehingga sebati. masukan juga tepung dan dengan memakai spatula kaup balik sampai rata.

3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakan setiap pewarna kepada setiap bahagian. gunakan warna setitik sahaja kerana warna akan memekat pada biskut yang telah masak.

4. sediakan bag plastik dan masukan adunan berwarna tadi dalam bag plastik untuk setiap warna berlainan. potong hujung bag plastik tadi dan paipkan ke atas loyang tapi ingat jangan paipkan terlampau penuh kerana nanti adunan akan mengembang.

5. final sekali, bakar dalam panggangan pada suhu 150'C selama lebih kurang 20 minit atau sampai masak. sebelum simpan biarkan sejuk terlebih dahulu dan simpan di dalam bekas kedap udara.

itulah resepi biskut pengecap kucing yang aku kongsikan hari ini dan warna biskut yang macam pelangi akan menciptakan belum dewasa semakin suka untuk memakanya.

Monday, August 17, 2020

Resepi Aiskrim Sumi [Jelly Paling Viral]

Semalam aku berbual dengan rakan dan ia berkata apakah engkau tahu masakan yang tengah popular pada masa ini? aku jawab saja bahawa aku tidak tahu dan rakan aku menjelaskan wacana aiskrim sumi yang kata ia tengah viral di masyarkat malaysia.

Akhirnya, aku meminta resepi aiskrim sumi jelly yang tengah viral ini dan terus saja aku cuba membuatnya sendiri dan alhamdulillah ternyata aku cerdik juga membuatnya. kini ni memang ramai orang menciptakan aiskrim sumi. bahkan, jikalau aku buka facebook niscaya gambar aiskrim sumi muncul didepan mata.
Semalam aku berbual dengan rakan dan ia berkata apakah engkau tahu masakan yang tengah p Resepi Aiskrim Sumi [Jelly Paling Viral]

Resepi Aiskrim Sumi

aku juga cuba bertanya kepada google dan ramai juga yang sudah share resepi aiskrim sumi ni. aiskrim ini sangat sesuai bila dimakan dikala animo panas dan bila anda ingin membelinya seharga RM 0,30 untuk satu batang.

aiskrim ini juga nampak colorfull lantaran ada sumi/ jelly di dalamnya yang niscaya nampak sedap bila dimakan. jom kita eksklusif sahaja layan resepi dibawah.

Bahan-Bahan

  • 1 tin susu pekat manis
  • 1,5 liter air putih yang sudah dimasak
  • 1 tin susu cair
  • sumi jelly secukupnya - aku gunakan 3 paket
  • garam secukupnya
Cara Membuat Aiskrim Sumi/ Jelly
Semalam aku berbual dengan rakan dan ia berkata apakah engkau tahu masakan yang tengah p Resepi Aiskrim Sumi [Jelly Paling Viral]

1. campurkan susu pekat, susu cair, garam, dan air ke dalam periuk dan masak hingga mendidih

2. siapkan bekas yang berbeza dan masukan sumi/jelly ke dalam bekas tadi dan asingkan 

3. hancurkan sumi atau belah menjadi beberapa bahagian mengikut selera atau anda boleh juga menambahkan nata de coco pun boleh

4. sudukan sumi ke dalam plastik aiskrim secukupnya. lalu masukan adonan susu yang sudah di masak tadi, ikat lalu goncangkan dan letakan di atas pinggan.

5. final sekali, bekukan sumi ke dalam freezer hingga benar-benar beku dan sedia untuk dimakan.

Nota:
resepi aiskrim sumi/ jelly ini sangat gampang dan belum dewasa juga suka. tapi, bagi anda yang tenagh berdiet tak sesuai lantaran sangat tinggi gula dan kalori.