Saturday, November 21, 2020

Resepi Nasi Goreng Ayam Special Dan Sedap

resepi nasi goreng ayam merupakan masakan yang sangat popular di malaysia. terdapat banyak versi nasi goreng menyerupai nasi goreng biasa, nasi goreng paprik, dan lainya. pembuatan nasi goreng bergotong-royong hampir sama yang membedakan embel-embel materi yang digunakan.

berbeza dengan nasi goreng lain, nasi goreng ayam yang aku kongsikan ini special kerana memakai ayam, timun, dan sos cili. kemarin aku juga sudah menulis resepi nasi lemak sedap dan wangi yang boleh bonda baca.
resepi nasi goreng ayam merupakan masakan yang sangat popular di malaysia Resepi Nasi Goreng Ayam Special dan Sedap

Resepi Nasi Goreng Ayam Special

resepi nasi goreng banyak dibentuk bergantung kepada selera masing-masing dan nasi goreng yang aku kongsikan ini boleh sebagai sajian utama untuk dihidangkan kepada orang lain. jom kita layan resepi dibawah.

Bahan-Bahan

  • 3 mangkuk nasi - leraikan
  • 2 biji telur
  • 2 sudu cili giling
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sudu kicap
  • 1 ulas bawang merah - ditumbuk
  • sedikit sayuran campur
  • minyak untuk menumis
  • garam dan perasa secukupnya
Bahan Tambahan
Cara Buat Nasi Goreng Ayam Special

1. siapkan kuali dan panaskna minyak dalam kuali lalu tumis bawang sehingga naik bau. masukan juga cili giling dan kacau sekejap.

2. masukan garam, serbuk perasa, dan kicap. lalu pecahkan telur dan kacau. masukan juga sayuran dan biarkan sehingga layu.

3. simpulan sekali, masukan nasi dan gaul sehingga sekata dan jikalau dah masak siap untuk dihidangkan. jangan lupa dikasih materi hiasan tadi.

resepi nasi goreng special yang aku share ini sangat simple kan dan hingga jumpa di artikel seterusnya ya.

Friday, November 13, 2020

Resepi Satay Ayam Sedap Dan Mudah

hari ini aku nak kongsikan resepi satay ayam sedap, satay ayam adalah adalah kuliner kegemaran keluarga saya. kuliner ini sangat popular di malaysia, indonesia, singapura dan Brunei. bahkan di benua amerika juga ada satay ayam tepatnya di negara guyana.

satay yaitu bagian daging yang diperap dengan rempah lalu dicucuk pada batang lidi dan lalu dibakar diatas bara api. satay ayam paling sedap bila dihidangkan bersama ketupat, timun, dan kuah kacang.
hari ini aku nak kongsikan resepi satay ayam sedap Resepi Satay Ayam Sedap dan Mudah

Resepi Satay Ayam Sedap

satay yang popular di malaysia ialah satay kajang yang dihidangkan dengan sambal absurd . jadi jika nak pedas kita letaklah sambal itu. yang menciptakan resepi ini sangat sedap ialah bumbu kuah kacang yang sangat power.

resepi satay ayam gampang yang aku kongsikan ini didapat dari rakan aku dari johor. jom kita layan resepi dibawah

Bahan-Bahan

  • 1 kg daging ayam
  • kayu lidi secukup dan direndam semalaman ini biar lidi tidak haungus semasa proses membakar
  • 3 sudu besar madu atau gula merah
Bahan Kisar
  • 3 cm lengkuas
  • 4 cm halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 cm kunyit hidup
  • 3 batang serai - hiris ambil bahagian putih sahaja
Bahan Sangai
  • 3 sudu besar biji ketumbar - disangai dan ditumbuk halus
  • 2 sudu besar biji jintan putih - disangai dan timbuk halus
  • 2 sudu besar biji jintan anggun - disangai dan tumbuk halus
  • garam dan gula secukupnya
  • 2 sudu besar minyak masak
Bahan Minyak Untuk disapukan semasa bakar
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar air
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 biji buah keras - ditumbuk
satukan semua materi kecuali serai dan kisar halus serai yang telah ditik perdunya dipakai sebagai berus untuk merejis minyak atas daging.

Cara Buat Satay Ayam

1. potong daging berbentuk kiub lalu basuh dan toskan airnya. sementara itu kita sangai bahan-bahan tadi dan kisarkan juga semua materi kisar. 

2. siapkan bekas lalu masukan daging ayam yang sudah dipotong tadi bersama madu dan gaul rata. masukan materi kisar dan materi sangai ke ayam tadi dan perasakan dengan gula dan garam. lalu gaul lagi.

3. perap ayam selama lebih kurang 3 jam di dalam freezer. tetapi, bila semalan itu lebih baik lantaran materi perapan lebih meresap ke dalam daging.

4. keluarkan daging dalam peti ais dan cucukan dengan lidi dan untuk meleperkan daging boleh memakai jari tulunjuk dan ibu jari. sisa air perapan jangan dibuang kerana untuk menciptakan kuah satay.

5. pembakaran satay mesti hati-hati jangan hingga lidi hangus terbakar, gunakan minyak merenjis yang disapukan ke seluruh bahagian daging biar daging tidak cepat kering apabila dibakar.

6. terbalikan satay 3 - 4 kali biar matang diseluruh bahagian. 

gampang je kan resepi satay ayam yang aku kongsikan ini. kini kita cuba untuk menciptakan kuahy satay ayam. 

Resepi Kuah Kacang

600 gm kacang tanah - digoreng, separuh tumbuk agresif dan separuh di blender halus

Bahan Kisar
  • 20 tangkai cili kering - digoreng
  • 20 gm udang kering - rendam sekejap dan basuh bersih
  • 4 biji buah keras
  • 3 batang serai - ambil bahagian putih sahaja
  • 5 biji bawang merah ros - belah 4 dan digoreng
  • 1 sudu besar ketumbar - disangai dan kisar halus
  • 1 sudu kecil erbuk jintan anggun - disangai dan kisar halus
  • 3 ulas bawang putih - dibelah 2 dan digoreng
  • 3 cm lengkuas
  • 1/2 inci belacan bakar
sangai biji ketumbar dan jintan lalu angkat dan ketepikan. siapkan minyak dalam kuali dan goreng bawang putih dan bawang merah sehingga layur lalu angkat dan ketepikan. goreng juga lada kering, angkat dan ketepikan. lalu satukan semua materi dan kisar halus.

Bahan Lain
  • 40 gm asam jawa - dicampur air dan ambil jusnya
  • 1 cawan gula kabung dan melaka
  • 1/2 cawan santan
  • 1/2 cawan minyak untuk menumis
  • air perapan daging
  • air secukupnya
  • 1 batang serai - dititik
  • gula dan garam secukupnya
Cara Penyediaan
hari ini aku nak kongsikan resepi satay ayam sedap Resepi Satay Ayam Sedap dan Mudah

1. panaskan minyak dalam kuali lalu tumis serai yang telah ditik tadi dan masukan semua materi kisar dan masak sehingga terbit minyak. masukan juga air perapan daging dan renihka sehingga terbit minyak.

2. masukan kacang yang sudah ditumbuk halus bertahap sambil dikacau hingga sebati dan masak. bila kuah agak pekat tambahkan air dan renihkan semua materi tadi sehingga mendidih.

3. masukan gula, garam, gula melaka, air asam dan masukan juga santan. lalu masakkembali hingga kuah menjadi pekat.

4. tamat sekali, bila kuah dah masak masukan ke dalam bekas dan hidangkan bersama satay.

sebaiknya buat kuah kacang terlebih dahulu sebelum bakar satay. resepi aku ayam yang gampang ini akan lebih sedap bila dihidangkan juga bersama nasi nasi himpit atau ketupat.

Thursday, November 5, 2020

Resepi Asam Pedas Ikan Kembung Mudah

selamat berjumpa kembali di blog aku blogopsi.com yang sederhana ini, hari ini aku nak kongsikan resepi asam pedas ikan kembung. masakan ikan kembong yaitu masakan kegemaran aku dan keluarga dan boleh dikatakan masakan kesukaan bangsa johor.

rasa ikan kembung memang sedap dan boleh dibentuk apa pun mengikut selera, belum usang ini aku sudah share macam-macam resepi ikan yang boleh anda baca dibawah ini.

ada yang tanya ikan kembong dengan ikan mabong sama tak? memang betul jika sekali tengok akan nampak sama sahaja. tetapi, ikan mabong badanya lebih lebar sedikit dan ikan kembong badanya besar dan panjang.
selamat berjumpa kembali di blog aku blogopsi Resepi Asam Pedas Ikan Kembung Mudah

Resepi Asam Pedas Ikan Kembong

jika ekspresi dominan tengkujuh ikan sangat mahal kerana memang tidak ekspresi dominan ikan. jadi, saya saya mengurangkan memasak ikan dan menggantikannya dengan ayam. jom kita layan resepi dibawah

Bahan-bahan
  • 3 ekor ikan kembong - bersihkan dan potong 2
  • 10 batang bendi
  • 1 batang serai - dititik
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 cekak daun kesum
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • 1 kuntum bunga kantan
  • air secukupnya
Bahan Kisar
  • 8 ulas bawang merah 
  • 18 tangkai cili kering
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang cili merah
  • 1 inci belacan
Cara Buat Asam Pedas Ikan Kembong

#1: panaskan minyak dalam kuali lalu tumis semua materi kisar bersama serai yang dititik tadi. tumis sehingga terbit minyak dan harum.

#2: masukan air asam jawa dan air secukupnya lalu biarkan sehingga kuah mendidih. masukan daun kesum dan perasakan dengan garam.

#3: masukan ikan dan biarkan merenih dan empuk. masukan bendi dan bunga kantan. jika bendi dah hancur atau lebur dan ikan kembong asam pedas siap untuk dihidangkan.

bagaimana resepi asam pedas ikan kembung yang aku kongsikan ini, gampang kan? hingga jumpa di artikel seterusnya ya.

Wednesday, October 28, 2020

Resepi Bihun Goreng Special Dan Sedap Nyer

hai jumpa lagi dengan aku di blog blogopsi.com yang sangat sederhana ini. semalam suami meminta aku menyediakan bihun goreng untuk makan malam. 3 hari lepas, aku sangat kekeringan idea untuk sediakan sajian makan malam untuk kami sekeluarga.

hari ini aku nak kongsikan resepi bihun goreng sedap dan sesiapa pun boleh menyediakan bihun goreng ini. tapi ada sahaja yang bihun nya sangat sedap berbanding dengan yang lain. pada resepi yang aku kongsikan ini, aku memasukan juga sotong.
hai jumpa lagi dengan aku di blog blogopsi Resepi Bihun Goreng Special dan Sedap Nyer

Resepi Bihun Goreng Sedap

sesungguhnya resepi ini sudah sedap kerana adanya rasa ikan bilis ditumbuk didalam perencahnya. selain itu aku juga menambahkan sayur adalah karot dan kubis. oke, cakap banyak pun tak berapa banyak guna. jadi jom kita layan resepi bihun goreng sedap dibawah.

Bahan-Bahan

  • 1 bungkus bihun -  direndam dan di toskan
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 sudu besar kicap anggun jalen
  • 1 mangkuk udang dan sotong
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 mangkuk kubis
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • 1 mangkuk karot - hiris memanjang
  • minyak masak secukupnya
  • gula, garam dan serbuk perasa 
Bahan Tumbuk
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1/2 genggam ikan bilis - direndam
Bahan Untuk Hiasan
  • cili merah
  • bawang goreng
  • daun sup
Cara Buat Bihun Goreng Sedap
hai jumpa lagi dengan aku di blog blogopsi Resepi Bihun Goreng Special dan Sedap Nyer

#1: agar sambal bihun lebih sedap, tumis hirisan bawang besar hingga naik bau. lalu masukan materi tumbuk dan kacau rata. masukan cili kisar dan kacau rata. gunakan api kecil biar cili benar-benar garing dan masak.

#2: setelah cili garing masukan gula, garam, kicap, sedikit air, dan sos tiram dan masak kembali sehingga terbit minyak. kalau sudah terbit minyak masukan karot dan untuk melembutkan karot masukan juga sedikit air.

#3: bila karot sudah setengah lembut masukan sotong dan kacau rata sekejap. masukan bihun dan kacau sehingga bihun lembut. 

#4: masukan sayur kubis dan kalau sayur dah lembut tutup api dan hidangkan bersama hiasan tadi.

Nota: kalau bihun belum cukup lembut saat memasak boleh memasukan air sedikit demi sedikit.

hingga disini sahaja resepi bihun goreng sedap yang aku kongsikan dan hingga jumpa di resipi seterusnya ya.

Tuesday, October 20, 2020

Resepi Biskut Nestum Paling Sedap Dan Rangup

hai jumpa lagi dengan aku di blog blogopsi.com. hari ini bonda masak apa di rumah? jika tidak memiliki idea boleh lah membaca resepi biskut nestum sedap yang aku kongsikan hari ini. biskut nestum merupakan sajian masakan yang wajib tersedia dikala hari raya menyerupai hari Raya Aidil Fitri.

jika masa hari raya datang tidak sah ramaikan hari raya tanpa biskut nestum. masakan ini sangat sedap dan rangup, belum dewasa aku sangat suka dengan biskut ni. yang menciptakan biskut ini best yaitu rasa bijirin nestum yang ada didalam dan diluar biskut.
 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

Resepi Biskut Nestum Crunchy

setiap hari raya datang aku niscaya buat biskut nie, jom kita tengok sahaja resepi biskut nestum sedap dibawah

Bahan A

  • 1 1/2 tsp serbuk penaik - ayak
  • 1 cawan tepung gandum - ayak
  • 1 cawan bijirin nestum original - tak perlu dikisar
  • 1 cawan bijirin nestum original - dikisar halus
Bahan B
  • 1/2 cawan gula kastor 
  • 1 biji telur gred A @ B
  • 125 gm Butter
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan Hiasan
  • Buah ceri - dipotong kecil
  • bijirin nestum secukupnya - letakan didalam pinggan
Cara Buat Biskut Nestum Sedap

#1: siapkan bekas dan masukan semua materi A ke dalam bekas dan ketepikan

#2: didalam mangkuk pengadun pukul butter dengan gula hingga sebati lalu masukan telur dan esen vanilla dan pukul kembali hingga sebati.

#3: selepas tu masukan materi A ke dalam adunan tadi. uli hingga membentuk adunan doh yang lembut lalu balut doh degan plastik pembalut. lalu simpan di dalam freezer selama lebih kurang 30 minit.
 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

#4: bila dah di sejukan lalu keluarkan adunan dan cubit sedikit dan bulat-bulatkan sehingga bentuk bebola dan golek-golekan bebola ke dalam pinggan berisi bijirin nestum tadi.

#5: siapkan dulang pembakar dan lapir dengan kertas kalis minyak lalu susun bebola diatas dedualng pembakar. untuk hiasan ambil ceri dan tekankan ditengah bebola
 jika tidak memiliki idea boleh lah membaca  Resepi Biskut Nestum Paling Sedap dan Rangup

#6: bakar bebola ke dalam panggangan bersuhu 175 drajah Celcius selam lebih kurang 25 minit atau hingga warna biskut menjadi perang. 

#7: akhir sekali, sejukan biskut sebelum disimpan dan biskut kapanpun siap untuk dihidangkan.

resepi biskut nestum yang aku kongsikan ini akan lebih rangup jika betul dalam pembakaranya dan hingga jumpa lagi di resepi seterusnya.