Friday, September 21, 2018

Resepi Kuey Teow Kungfu Simple Dan Sedap

Salam sejahtera semua, alhamdulillah aku sudah boleh update blog semula, beberapa hari lepas aku sibuk menghantar saudara ke hospital alasannya saudara aku tu akan melahirkan anak, selepas menunggu selama beberapa hari di hospital. alhamdulillah, lahir anak pria yang sihat, biar kelak anak tersebut boleh menjadi orang soleh dan berkhasiat untuk bangsa dan negara. aamiin.

kembali ke resepi, hari ini aku ingin berkongsi resepi yang sangat bahagia dan gampang sahaja iaitu resepi kuey teow kungfu, siapa suka kuey teow? aku memang penggemar kuey teow ni bahkan setiap kali pergi ke kedai, mesti aku ni order makanan ini.
 alhamdulillah aku sudah boleh update blog semula Resepi Kuey Teow Kungfu Simple dan Sedap

aku teringat, kali pertama aku cuba aku makan kuey teow ialah semasa zaman berguru di kolej bersama kawan-kawan. mulanya aku tak tahu dengan makanan yang satu ini. tetapi aku ingin tahu kenapa mitra aku selalu order kuey teow.

aku ikut juga pesan dan memang rasanya lain sikit dari noodles yang biasa aku makan, bentuknya juga lebih besar dan leper dari mee biasa. itulah kali pertama dan aku makan kuey teow. hingga beberapa tahun aku tanpa sadar sudah menjadi penggemar dari makanan ini. hihihi....

aku tak tahu kenapa ianya diberi nama kuey teow kungfu.. mungkin kita semasa memasak kena kunguf kat dapur barulah menjadi masakkan tu hihihi.. sebenarnya, dari dahulu aku teringin nak buat sendiri. tetapi, kerana dahulu aku tidak arif dalam menciptakan makanan jadi aku simpan dalam hati sahaja.

selepas aku berguru memasak dari mak dan kawan-kawan. aku mula berani untuk buat sendiri, ternyata memang menjadi dan sangat sedap. aku paling suka memakan mee ini apabila masih panas-panas alasannya lebih sedap dan apabila sudah sejuk mie menjadi kurang rasa dan sudah kembang.

apabila anda ialah penggemar mee maka resepi ini sangat sesuai untuk anda cuba dan jom kita layan resepinya dibawah :
 alhamdulillah aku sudah boleh update blog semula Resepi Kuey Teow Kungfu Simple dan Sedap

Bahan A

  • 1 Paket Kuey Teow (anggaran 500 gram)
  • sedikit tepung jagung
  • 4 - 5 biji telur
  • 3 senduk minyak masak
Bahan B
  • 150 gm ayam - hiris
  • 100 gm udang berair - buang kulit
  • 100 gm bunga kobis - potong
  • 100 gm brokoli - potong
  • 100 gm carrot - potong memanjang
  • 3 ulas bawnag putih - cincang
  • 3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
  • 5 tangkai baby corn
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji panjang fish cake - potong nipis
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 cawan air dibancuh dengan 1 kiub ayam
Cara Membuat Kuey Teow Kungfu


1. pukul telur kemudian gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung lepas tu panaskan minyak dan goreng kuey teow hingga agak garing,, kemudian ketepikan
 alhamdulillah aku sudah boleh update blog semula Resepi Kuey Teow Kungfu Simple dan Sedap

2. panaskan kembali sedikit minyak kemudian tumis bawnag putih hingga harum. lepas tu masukkan ayam, fish cake, dan udang. kemudian masukkan 1 cawan air yang sudah dibancuh dengan 1 kiub ayam, kacau sekejap.

3. masukkan baby corn, carrot, lada sulah, sos tiram, tepung jagung yang sudah dicampur air (supaya tepung jagung tidak bergentel kacau terlebih dahulu) dan kacau lagi sekejap.

4. masukkan bunga kobis dan brokoli lepas itu tutup api dan kacau hingga rata.

5. selesai sekali, tuangkan kuah ke atas mee dan kuey teow homemade siap untuk dihidangkan. paling sedap apabila dimakan panas-panas.
 alhamdulillah aku sudah boleh update blog semula Resepi Kuey Teow Kungfu Simple dan Sedap

resepi kuey teow yang aku kongsikan ini gampang sahaja kan dan apabila resepi ini bermanfaat sila share dengan klik media umum dibawah, selamat mencuba!

Thursday, September 13, 2018

Resepi Meatball Ikea Gampang Dan Ringkas

Hello Jumpa lagi di Blogopsi.com hari ini aku ingin berkongsi resepi meatball ikea ala swedish, sudah usang aku tidak update tapi masih ramai yang tiba melawat. terima kasih sudah melawat di blog aku yang sederhana ini aku harap semua resepi yang aku kongsikan boleh menunjukkan manfaat untuk anda.

siapa suka meatball ikea? memang sedap lah makanan satu ini bahkan ramai orang puji meatball ikea kerana kesedapanya dan saiz meatball yang besar.  sampai ada yang kata ini ialah meatball tersedap sedunia. tetapi yang menciptakan sedap dari meatball ini ialah adonan Gravy sos. apabila anda anda belum pernah makan, pergilah rasa...
com hari ini aku ingin berkongsi resepi meatball ikea ala swedish Resepi Meatball ikea Praktis dan Ringkas

apabila sudah rasa sekali mesti mitra terus malam-malam mimpi meatball ikea hihihihi, resepi ini mula popular di Masyarakat Malaysia saat ada orang yang share gambar di FB dan selepas itu ramai orang menciptakan meatball ikea ini dan viral.

tetapi, banyak kontrovesi betul food court ikea. ada yang kata beliau tidak ada kelulusan JAKIM dan ad yang kata tidak halal dan ada jugak yang kata meatball ini guna daging kuda. tapi hingga artikel ini aku tulis tetap ramai sahaja pergi makan ke sana.

sebenarnya, aku tidak merancang pribadi buat meatball ikea ini, kelmarin nafsu makan aku menurun kerana bosan memandangkan dan makan nasi lauk.. nasi lauk.. mee.. bihun.. ayam.. boring sangat setiap hari tidak pernah bertukar menu.

aku cuba buka FB dan tidak sengaja tengok mitra FB sharing resepi Meatball Ikea dan sudah aku putuskan hari itu aku ingin buat makanan ini sahaja, dari gambarnya sahaja aku sudah tahu niscaya lah rasanya sedap dan hati ini sudah tidak sabar ingin segera mencubanya..

mungkin anda boleh cuba jugak resepi meatball lain menyerupai bakso yang boleh anda tengok kat SINI. apabila anda sekali kala bosan makan nasi maka resepi meatballs ala ikea boleh anda cuba, jom kita layan resepinya dibawah...
com hari ini aku ingin berkongsi resepi meatball ikea ala swedish Resepi Meatball ikea Praktis dan Ringkas

Bahan-Bahan 

  • 1 Packet Meatball 
  • 4 kentang goreng - potong bentuk wedges
  • sedikit garam
  • serbuk lada hitam
Cara-Cara

1. goreng meatballs tanpa minyak pada non-stick pan memakai api sederhana, selalu balik-balikkan supaya tidak hangus. apabila sudah masak ketepikan sekejap.

2. sementara itu didihkan air kemudian rebus kentang hingga empuk dan masukkan sedikit garam. angkat dan toskan

3. letakkan serbuk lada hitam dan sedikit garam kemudian goreng hingga kekuningan.

Bahan Sauce Gravy
  • 3 sudu sos tomato
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu serbuk lada hitam
  • 2 sudu butter
  • 2 biji tomato - didadu kecil
  • 2 sudu kicap manis
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air sejuk
  • 1 sudu gula
  • 1 kiub pati ayam
  • 100 ml susu cair
  • 1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
  • serbuk beef gravy segera
Cara Penyediaan

1. cairkan mentega atau butter dengan api perlahan kemudian tumis bawang besar kuning hingga layu kecoklatan. lepas itu masukkan tepung gandum dan kacau sekejap hingga warna menjadi sedikit coklat. masukkan tomato dan biarkan higga ianya layu.

2. masukkan sos tiram, sos tomato, serbuk lada hitam, air sejuk, susu cair, kicap manis, beef gravy, gula dan kiub pati ayam. kacau hingga rata dan biarkan hingga mendidih..

3. terus kacau supaya ianya tidak berketul dan apabila ianya tawar boleh perasakan dengan sedikit garam. apabila kuah terlalu cair tambahkan tepung jagung dan apabila terlalu pekat tambahkan air secukupnya, kacau hingga sebati.

4. simpulan sekali, tutup api dan blender gravy tadi hingga halus. tuang kembali gravy tadi kedalam periuk dan didihkan sekejap. kacau sentiasa dan apbila sudah mendidih bolehlah matikan api.
com hari ini aku ingin berkongsi resepi meatball ikea ala swedish Resepi Meatball ikea Praktis dan Ringkas

5. angkat dan tuang atas meatball..

apabila anda ingin lebih anggun dan sedpa boleh letakkan jem blueberry atau strawberry dan lepas itu sila jemput makan, apabila anda sudah rasa sekali niscaya nak lagi dan apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba!

Wednesday, September 5, 2018

Resepi Bubur Asyura Kedah Paling Sedap

Apabila hari Asyura datang niscaya lah ramai orang menciptakan bubur asyura ni, aku memang penggemar bubur asyura menyerupai aku menggemari bubur kacang hijau dan bubur lambuk. apabila aku makan bubur ni teringat masa kecil-kecil dahulu alasannya yaitu ibonda suka menciptakan bubur untuk kami sekeluarga.

biasanya bubur ini ibonda sediakan untuk sarapan pagi atau minum petang, tetapi kini apabila aku teringin makan bubur asyura mesti buat dahulu. alasannya yaitu jarang ada yang jual bubur ini sangat berbeza dengan bubur jagung atau bubur kacang hijau banyak jual.

sebenarnya, sudah banyak yang kongsikan bubur asyura dan bubur ini juga banyak veri dari pelbagai negeri, menyerupai versi terengganu, johor, kelantan, dan yang akan aku kongsikan yaitu bubur asyura versi kedah. tetapi dari semua versi asyura yang paling aku suka ada versi kedah.
Apabila hari Asyura datang niscaya lah ramai orang menciptakan bubur asyura ni Resepi Bubur Asyura Kedah Paling Sedap

Resepi Bubur Asyura


asyura kedah ni memang berbeza dibandingkan dengan asyura dari negeri lain dari rasa dan teksturnya sahaja sangat sedap. kebanyakan kanak-kanak juga lebih menggemari versi kedah alasannya yaitu ianya ni saling tak tumpah macam pengat.

apabila 10 muharam datang aku sangat besar hati kerana semata-mata ingin menikmati asyura ini, asyura diambil dari bahasa arab "Asyara" yang bermaksud sepuluh. jadi apabila tarikh 10 muharram datang yaitu hari Asyura.

sebenarnya, boleh juga nak makan asyura ni bila-bila masa, cuma sahaja nak ambil sempena muharram barulah dipanggil asyura kan? tetapi memang hari ini tiba-tiba tekak teringin nak makan bubur asyura dan aku mula membeli bahan-bahan di pasar. alhamdulillah bahan-bahanya gampang sangat didapati.
Apabila hari Asyura datang niscaya lah ramai orang menciptakan bubur asyura ni Resepi Bubur Asyura Kedah Paling Sedap

oke, resepi yang aku kongsikan ini sudah aku ubah sesuaikan dengan selera saya, jadi apabila tidak sesuai dengan selera anda boleh diubahsuaikan materi mengikut citara anda. tetapi resepi ini aku cuba memang sedap..  jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung beras
  • 1 tin jagung (siap dalam tin)
  • 1/2 cawa kacang hijau rebus
  • 1 biji pisang - potong dadu kecil
  • 8 sudu besar gula pasir - boleh diubahsuaikan dengan selera anda
  • 5 cawan santan
  • 1 biji kaledek - rebus 1/2 masak, potong dadu)
  • sedikit garam
  • 1/2 ketul gula melaka
Cara Penyediaan

1. dalam kuali besar campurkan gula, garam, santan, dan tepung beras.. kemudian maska sampai mendidih memakai api sederhana.. saat memasak kacau selalu.

2. masukkan pisang, jagung, kacang hijau, dan keledek dan kacau lagi sampai kaledek empuk. masak sampai adunan menjadi empuk dan apabila terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.

3. apabila sudah masak bolehlah matikan api dan tuangkan kedalam bekas.. siap untuk dihidangkan..
Apabila hari Asyura datang niscaya lah ramai orang menciptakan bubur asyura ni Resepi Bubur Asyura Kedah Paling Sedap

aku paling suka makan bubur asyura apabila masih suam-suam panas dan apabila sudah sejuk juga sama sedapnya.. apabila anda tak suka pisang tak letak pun juga tak pe. apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda. selamat mencuba!

Tuesday, August 28, 2018

Resepi Bubur Cha Cha Paling Sedap

Terima kasih kepada pembaca yang sudah sudi melawat ke blog aku ini, hari ini aku ingin berkongsi resepi bubur cha cha, bubur ini sangat digemari oleh semua orang kerana rasanya yang sedap dan sangat sesuai untuk minum petang.

aku memang penggemar kuliner ringkas menyerupai bubur cha cha ini, kerana tak payah apabila membuatnya. anda boleh mendapati cha cha dengan gampang di kedai-kedai rucit. biasanya dihari keramaian ramai orang menciptakan bubur ini. bahkan apabila aku membuatnya bawah umur suka makan bubur ini lagi dan lagi.
Terima kasih kepada pembaca yang sudah sudi melawat ke blog aku ini Resepi Bubur Cha Cha Paling Sedap

Resepi Bubur Cha Cha


sebenarnya, aku tidak merancang menciptakan bubur cha cha. beberapa hari lepas cuaca tengah hari sangat panas.. rasanya ingin menyembunyikan diri aku didalam peti ais. tetapi kerana saiz peti ais terlalu kecil alhasil aku hanya berbaring di lantai sambil menonton televisyen.

sambil menonton televisyen aku teringat selepas sarapan bawah umur ingin makan bubur, aku bimbang bubur macam mana nak aku buat. aku tengok buku nota kuliner yang pernah aku simpan dahulu. memang dahulu apabila aku berguru memasak niscaya lah aku tulis pada buku nota. alhasil pilihan aku jatuh pada bubur cha cha..

aku teringat, terakhir aku makan bubur ini semasa belum berkahwin. membayangkan kombinasi keladi, kaledek oren, dan cha cha sungguh sedap sekali. resepi ini agak berbeza daripada versi pencuci verbal nyonya kerana memakai cha cha segera.

sebenarnya, menciptakan bubur ini memang sama sahaja dengan bubur-bubur anggun lainya. tapi apabila anda belum tahu boleh lah tengok resepi yang amat gampang dibawah ini..

Bahan-Bahan

  • 1 cawan cha cha kering
  • 1 ketul ubi keladi
  • 1 ketul kaledek
  • 1 ketul kecil gula melaka
  • 6 sudu besar gula pasir
  • sedikit garam
  • 1 kotak santan pekat (200 ml)
  • 800 ml air
  • 1 helai daun pandan - carik dan simpul
Cara Membuat Bubur Cha Cha

1. kupas dan potong keladi dan kaledek menjadi kiub kecil kemudian rebus sampai empuk dan toskan airnya. ketepikan.. sementara itu, rebus cha cha sampai kembang dan lembut, kemudian toskan dan ketepikan sekejap.

2. campurkan air, gula pasir, santan, gula melaka, daun pandan, dan sedeikit garam. kemudian masak sampai larut.

3. tamat sekali, apabila sudah larut masukan cha cha, kaledek, keladi yang tadi direbus.. masak sekejap sahaja kerana apabila terlalu usang ubi akan hancur cukup sekedar kuah menjadi sebati.

4. matikan api kemudian hidangkan..
Terima kasih kepada pembaca yang sudah sudi melawat ke blog aku ini Resepi Bubur Cha Cha Paling Sedap

gampang sahaja kan resepi bubur cha cha ini dan apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba!

Monday, August 20, 2018

Resepi Ayam Masak Lada Hitam Sangat Sedap

Tidak terasa sudah hingga di penghunjung minggu, adakah anda sudah ada rancangan untuk memasak esok? apabila tidak ada boleh ikut resipi yang aku kongsikan ini. di hari jum'at yang mulia ini aku ingin berkongsi resepi ayam masak lada hitam. resepi ini amat ringkas dan bahagia untuk disediakan sangat sesuai untuk anda yang sibuk bekerja seharian.

resepi ini merupakan salah satu masakan kegemaran kami sekeluarga kerana rasanya yang gebu dan gampang untuk disediakan. biasanya aku menciptakan ayam masak lada hitam bersama anak aku Aisyah di hari minggu. tampaknya anak aku ini memang suka memasak sangat berbeza dengan aku dahulu semasa kecil tak suka membantu ibonda di dapur.
Tidak terasa sudah hingga di penghunjung ahad Resepi Ayam Masak Lada Hitam Sangat Sedap

Resepi Ayam Masak Lada Hitam


tetapi, kerana kini aku sudah berkahwin jadi mesti cerdik memasak untuk keluarga. okay, kembali ke resepi, resepi ini sangat mudah, hanya goreng dan dan campurkan semua...  sudah siap tak perlu payah menciptakan ini dan itu.

kebiasaan kami sekeluarga sentiasa menyediakan ini bersama sos lada hitam, tetapi sos lada hitam aku berbeza sikit dengan yang lain alasannya ianya rasa lada hitamnya lebih terasa dan lebih pedas. hihihi keluarga kami memang penggemar kuliner pedas.

sebagai wanita sibuk menyerupai aku menyediakan kuliner yang ringkas selalu menjadi pilihan kerana tak perlu mengambil masa terlalu usang di dapur. yang paling aku suka yakni resepi ini tidak memakai materi yang banyak, aku hanya guna materi yang ada di dapur sahaja.

resepi ini aku pelajari dari mitra aku kat FB dan sudah aku cuba memang sedap dan ringkas. sangat sesuai apabila dijadikan sajian tengah hari. jom tak perlu mengambil masa lebih kita layan resepinya dibawah...

Bahan-Bahan

  • 400 gram ayam - potong kecil
  • 1 sudu besar lada hitam - tumbuk
  • 5 tangkai cili kering - potong kasar
  • 1/2 inci halia - mayang halus
  • 2 sudu besar kicap 
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu besar sos tiram
  • gula dan garam secukupnya
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 - 2 sudu besar serbuk kunyit - untuk perap ayam
Cara Membuat Ayam Masak Lada Hitam

1. perap ayam selama lebih kurang 5 minit dengan serbuk kunyit dan garam. ketepikan sekejap.

2. sementara itu dalam bekas lain campurkan kicap, lada hitam, sos tiram, gula, dan garam, kemudian bancuh hingga rata.

3. panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng ayam hingga kekuningan, lepas itu masukkan bawang putih bersama halia, dan cili kering. masak selama beberapa minit.

4. final sekali, masukkan sos yang sudah dibancuh tadi dan apabila terlalu pekat boleh tambahkan air dan masak selama lebih kurang 2 minit memakai api sederhana. angkat dan hidangkan.
Tidak terasa sudah hingga di penghunjung ahad Resepi Ayam Masak Lada Hitam Sangat Sedap

apabila anda menggemari rasa pedas boleh tambahkan lada hitam dan cili kering, resepi ayam masak lada hitam ini sangat gampang dan sangat sesuai untuk anda yang gres mencar ilmu cara memasak dan apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba!