Sunday, April 22, 2018

Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap Dan Mudah

Resepi Sagun Bakar - Salam sejahtera semua, hari ini sangat menyeronokkan, tahu kenapa? sebab saya dapat hadiah komputer riba baru dari suami. memang dah lama sebenarnya saya ingin menggantikan komputer riba yang saya punya ini

komputer riba saya dahulu tuh bateri sudah rosak jadi komputer saya tak boleh menyala lebih dari 30minit. apalagi butang shift dan beberapa nombor pada keyboard sudah hilang .. hihihi.. alhamdulilah suami bulan ini ada sedikit rezeki jadi lah beliau membelikan saya komputer riba.

oke, kembali ke resepi.. entry ini ialah berterusan dari entry mengenai kuih dan beberapa hari lepas aku sudah berkogsi resepi kuih seri muka pandan. hari ini aku ingin berkongsi resepi kuih sagon bakar.. rasanya sangat sedap apabila aku sekali makan mesti nak lagi..hehhe.. 

kuih ini ialah salah satu antara kegemaran aku dan suami pada masa kecik-kecik dahulu.. aku teringat dahulu kuih ni dibungkus dalam plastik kecil panjang menyerupai straw dan harganya 5 sen.
 entry ini ialah berterusan dari entry mengenai kuih dan beberapa hari lepas aku sudah b Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

Resepi Kuih Sagun


sebenarnya saya memang sudah lama sangat tak membuat kuih ini, alkisahnya semalam saya berbual dengan suami mengenai zaman kita masa kecik-kecik dahulu..beliau cakap ingin sekali kembali ke masa kecil di mana dia tak perlu payah bekerja dan kalau butuh duit minta je pada mak dia ... suami aku cakap dahulu dia kerap makan sagun alasannya itulah jajan dia pada masa dahulu.. hahahaha ada-ada sahaja suami saya ini ..

memanglah, kini kita sudah dewasa jadi keperluan apapun mesti kita dipenuhi sendiri dengan cara bekerja. dari semua kuih yang pernah aku cuva buat kuih sagun ini ialah salah satu yang palingsaya suka alasannya dianya tak perlu payah kumpul materi banyak.
 entry ini ialah berterusan dari entry mengenai kuih dan beberapa hari lepas aku sudah b Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah
Acuan yang aku Guna

apabila aku fikir mungkin bawah umur zaman kini sudah tak kenal apa itu sagun. jadi inilah waktu yang sempurna buat anda cuba semoga anak anda boleh tahu apa itu sagun. jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 200 gm mentega - cairkan
  • 2 biji telur 
  • 350 gm kelapa parut
  • 150 ml santan pekat
  • secubit garam
Cara Membuatnya 

#1. mula goreng kelapa parut tadi tanpa minyak sampai perang lalu ketepikan sekejap. lalu satukan tepung beras dan tepung pulut dan goreng tanpa minyak sampai ringan dan ketepikan.

#2. pada bekas yang sesuai campurkan mentega, gula, dan garam lalu kacau hinggga rata. selepas itu masukkan telur dan kamu lagi sampai sebati.
 entry ini ialah berterusan dari entry mengenai kuih dan beberapa hari lepas aku sudah b Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

#3. masukkan kelapa parut dan tepung yang sudah digoreng tanpa minyak tadi kedalam gabungan mentega dan kacau sampai rata. masukkan santan dan kacau lagi sampai rata.

#4. simpulan sekali, siapkan teladan dan tuangkan semua adunan kuih tadi kedalam beberapa acuan. selepas tu bakar pada panggangan bersuhu 150"C selama lebih kurang 30 minit. angkat dan sejukkan lalu keluarkan dari acuan.
 entry ini ialah berterusan dari entry mengenai kuih dan beberapa hari lepas aku sudah b Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

memang kuih ini biasanya dibentuk dengan cara memasukkan bahan-bahan tadi kedalam pengisar kering lalu kisar bergairah dan siap. tetapi aku ingin cuba berkreativiti dengan cara dibakar..apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.

Saturday, April 14, 2018

Rahsia Resepi Goreng Pisang Rangup Dalam 5 Minit

Resepi Goreng Pisang Rangup - Apa yang ada di dalam fikiran anda apabila mendengar perkataan pisang? mungkin sebahagian orang akan berkata buah yang sangat enak dengan rasa manis dan lembut di mulut, rasanya semua orang niscaya lahtahu apa itu pisang kan..

pisang boleh berkembang dengan baik di kawasan tropika seperti negara kita tercinta ini Malaysia. buah pisang juga salah satu antara makanan sihat yang sangat sesuai untuk mereka yang sedang diet kerana mengandungi banyak nutrisi. bahkan atlet sukan juga digalakkan untuk mengkonsumsi pisang kerana boleh memberikan tenaga extra.

Selepas satu ahad aku tak update entry blog ini alhamdulillah hari ini mood rajin ada sehingga boleh kongsikan resepi lagi. hari ini aku ingin berkongsi resepi goreng pisang rangup, menyerupai yang kita tahu goreng pisang ialah kuliner yang cukup popular dan laku bagus di Malaysia.
rasanya semua orang niscaya lahtahu apa itu pisang kan Rahsia Resepi Goreng Pisang Rangup Dalam 5 Minit

Resepi Goreng Pisang Rangup

biasanya masyarakat Malaysia selalu menyebabkan kuliner bergoreng sebagai pilihan snek di waktu petang kan dan salah satu antaranya ialah goreng pisang. jika kita perhatikan saat ini mula ramai bermunculan kedai-kedai yang menjual cempedak, goreng pisang, keropok di tepi jalan. 

dari hal ini kita boleh mempunyai pilihan untuk membeli yang kena selera. tetapi, pernah tak anda kecewa membeli pisang di kedai kerana tidak menepati cita rasa sendiri? saya sendiri pernah mengalami kes macam ini dan menyebabkan aku tak mahu lagi membeli pisang di kedai-kedai tepi jalan. selain rasanya yang tidak menepati selera juga kita tak tahu apakah makanan tersebut di proses dengan cara yang sihat atau tidak.

alhasil, sebelum ini saya tak pandai hasilkan goreng pisang yang rangup saya mula belajar menyediakan goreng pisang yang rangup dan boleh menepati citarasa saya. alhamdulillah kesudahannya aku berjaya menyediakan goreng pisang menyerupai yang aku inginkan.
rasanya semua orang niscaya lahtahu apa itu pisang kan Rahsia Resepi Goreng Pisang Rangup Dalam 5 Minit

biasanya aku menyediakan goreng pisang sebagai sajian berbuka puasa atau sebagai minum petang, belum dewasa sangat menggemari kuliner ini. tetapi aku sendiri mengurangkan snek yang digoreng kerana mengandungi kolesterol yang cukup tinggi. baiklah lah apabila anda mahu tahu resepinya jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan
  • Pisang - apa-apa jenis pisang
  • 5 sudu besar santan pekat
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - cairkan
  • 1 biji telur gred A
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • air secukupnya
  • sedikit garam
 Cara Membuat Goreng Pisang Rangup

rasanya semua orang niscaya lahtahu apa itu pisang kan Rahsia Resepi Goreng Pisang Rangup Dalam 5 Minit

#1. cairkan marjerin dalam periuk memakai api kecil, biasanya marjerin cair dalam sekejap sahaja jadi tak perlu tunggu lama. kemudian ketepikan dan sejukkan.

#2. campurkan tepung beras, tepung gandum, telur, baking powder, santan pekat, dan garam dalam bekas yang sesuai. kemudian tuangkan air bertahap sambil di gaul (boleh memakai tangan) hingga sebati dan pekat. ingat jangan hingga adunan terlalu cair dan apabila terlalu cair boleh tambahkan tepung beras dan tepung gandum.

#3. selepas itu tuangkan marjerin cair dan kacau hingga sebati. kemudian celupkan pisang sesuai selera anda (boleh guna pisang kepok atau yang lainya) dan simpulan sekali goreng dengan minyak panas memakai api sederhana.

#4. apabila sudah berwarna keemasan tanda pisang sudah masak. angkat dan sedia untuk dihidangkan. 
rasanya semua orang niscaya lahtahu apa itu pisang kan Rahsia Resepi Goreng Pisang Rangup Dalam 5 Minit

goreng pisang ini lebih sedap apabila dihidangkan panas-panas dan demikianlah resepi goreng pisang rangup yang aku kongsikan. aku harap resepi ini boleh bermanfaat untuk anda, selamat mencuba.

Friday, April 6, 2018

Resepi Kerabu Telur Dadar Sangat Sedap Dan Simple

Salam buat semua pengunjung blog aku yang tak seberapa ini yang menjadi penyimpanan koleksi resepi kegemaran sendiri dan juga sebagai rujukkan untuk ibu-ibu, kakak-kakak, dan adik-adik yang tengah mencari resepi. hari ini aku ingin berkongsi resepi kerabu telur dadar yang sangat gampang dan simple je.

memang bila kita sebagai perempuan mesti tak lari dari cakap wacana makanan, sibuk pasal diet, dan juga resepi. resepi yang aku kongsikan ini sangat sesuai untuk orang yang sedang berdiet kerana makanan ini tak banyak mengandungi kalori dan kolesterol jadi boleh lah apabila kita memasukkan makanan ini sebagai salah satu antara makanan sihat.

Salam buat semua pengunjung blog aku yang tak seberapa ini yang menjadi penyimpanan kolek Resepi Kerabu Telur Dadar Sangat Sedap dan Simple

Resepi Kerabu Telur Dadar


apabila aku fikir banyak sudah aku berkongsi di blog ini dan bulan hadapan blog ini sudah berumur 2 tahun dari kali pertama saya menulis resepi di blog ini. terima kasih, untuk semua pengunjung blogopsi.com kerana blog ini tetap eksis sampai sekarang kerana anda semua. saya harap blog ini akan terus eksis hingga masa hadapan.

berkongsi ilmu dan tips memasak yang ada disamping membuatkan talenta aku dalam memasak dan juga blog ini amat membantu aku untuk mencapai resepi yang dikehendaki apabila diperlukan. kembali ke resepi, kerabu telur dadar yang sangat ringkas juga tidak memakai minyak tetapi digantikan dengan mentega.

Salam buat semua pengunjung blog aku yang tak seberapa ini yang menjadi penyimpanan kolek Resepi Kerabu Telur Dadar Sangat Sedap dan Simple

yang paling aku suka dari kerabu ini ialah disamping simple juga murah kosnya, jom kita layan resepinya dibawah ini..

Bahan-Bahan
  • 3 - 4 biji telur ayam *
  • 1 sudu teh lada putih Aji-Shio *
  • sedikit garam * {tanda * dicampur semua sekali dan dikocak-kocak}
  • 3 urat kacang panjang - potong pendek
  • 3 biji cili padi - potong nipis
  • 1 biji cili merah - cincang halus
  • 1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris sederhana tebal
  • 30 gm daun selum - hiris halus
  • sedikit butter - untuk menggoreng telur
 Cara Membuat Kerabu Telur Dadar

#1. panaskan kuali dan cairkan sedikit butter sekadar supaya telur tidak menempel pada kuali kemudian goreng dadar telur (campuran telur, sedikit garam, lada putih) tetapi jangan terlalu nipis ye..

#2. apabila telur sudah masak angkat dan hiris nipis-nipis kemudian campurkan dengan semua materi yang tersisa tadi, gaul sekejap hingga semua rata.

#3. siap untuk dihidangkan..
Salam buat semua pengunjung blog aku yang tak seberapa ini yang menjadi penyimpanan kolek Resepi Kerabu Telur Dadar Sangat Sedap dan Simple

sebenarnya teras utama dari resipi ini adalah dengan menggunakan bahan yang masih segar dan sihat. jadi anda boleh berkreativiti dengan guna bahan lain seperti tomato, daun kesom atau bunga kantan. demikianlah resepi kerabu telur dadar yang aku kongsikan biar bermanfaat dan hingga jumpa di entry seterusnya.

Thursday, March 29, 2018

Resepi Kerabu Mangga Gampang Dan Sedap

Hello pembaca blogopsi semua, apa khabar sihat ke? dah usang ni aku tak berkongsi resepi saya sangat rindu dengan blog ini seperti rindu seorang kekasih yang usang tidak berjumpa hihihi... apabila kita bercakap pasal kesihatan tentulah tidak jauh dengan kuliner kan dan hari ini aku nak berkongsi salah satu antara kuliner sihat iaitu resepi kerabu mangga.

makanan ini mungkin sudah tidak aneh lagi di indera pendengaran orang Malaysia kan? biasanya kerabu mangga dihidangkan sebagai kuliner sampingan atau bagi mereka yang mencuba diet. kuliner ini sangat sihat lantaran ianya guna bahan-bahan yang segar menyerupai mangga muda, tomato, dan udang kering.
kan dan hari ini aku nak berkongsi salah satu antara kuliner sihat iaitu resepi kerabu ma Resepi Kerabu Mangga Praktis dan Sedap


Resepi Kerabu Mangga


baru-baru ini aku menciptakan kerabu mangga sangat simple dan resepi ini aku sanggup dari mak.. hehehe kuliner ini yaitu kegemaran kaum hawa kerana biasanya kaum hawa lebih peduli dengan kesihatan. 

saya sangat suka rasa kerabu mangga ni dianya da rasa manis, masam, rangup, dan pedas memang cukup rasa, yang mungkin itulah sebab kenapa kerabu mangga ini sangat popular. apabila anda nak cuba buat jom semak resepinya dibawah ini..

Bahan-Bahan
  • 2 biji mangga muda - hiris
  • 4 biji cili padi - hiris
  • 2 sudu besar udang kering goreng
  • 2 sudu besar kacang goreng
  • 1 kuntum bunga kantan - hiris
  • 1 biji bawang merah - hiris
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 biji tomato - hiris
  • 1 biji cili merah 
  • limau
Cara Membuat Kerabu Mangga

#1. gaul mangga bersama udang kering, bawang merah, bunga kantan, tomato, dan kacang. lalu masukkan sos ikan dan gula selepas itu gaul sampai rata.

#2. selesai sekali, perah limau dan hias dengan cili merah, bunga kantan, dan kacang. hidangkan..emmmm sedap dan simple aje ni..
kan dan hari ini aku nak berkongsi salah satu antara kuliner sihat iaitu resepi kerabu ma Resepi Kerabu Mangga Praktis dan Sedap

beberapa hari lepas aku juga sudah berkongsi resepi kerabu lain menyerupai resepi kerabu telur dadar. demikianlah resepi kerabu mangga yang aku kongsikan dan apabila bermanfaat sila share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.

Wednesday, March 21, 2018

Resepi Kerabu Maggi Siam Sedap Dan Simple

Resepi Kerabu Maggi - Alkisahnya, entah kenapa hari ini saya merasa bosan hanya duduk dan menonton televisyen di rumah, sama ada saya ingin bercuti ke kawasan pelancongan? padahal 2 ahad lepas saya sudah bercuti bersama bawah umur dan suami tetapi kenapa saya merasa bosan dirumah?

Baca Juga :



hasilnya saya menghidupkan laptop untuk sekadar melihat dan membalas komen pada blog saya ini, juga saya ingin berkunjung ke group kuliner yang saya ikuti di media sosial. ternyata kini tengah ramai sangat orang bercakap kerabu maggi ni.

tampaknya kerabu maggi tengah viral di media sosial, bagi saya sendiri saya dah usang tak makan kerabu maggi ni since beberapa tahun lepas. saya kali pertama makan kerabu maggi dikala pergi ke kelantan iaitu di RTC Tunjung, disitu ada satu gerai yang jual maggi ni dan harganya RM 2.00 isinya tak de lah banyak mana pun.
 entah kenapa hari ini saya merasa bosan hanya duduk dan menonton televisyen di rumah Resepi Kerabu Maggi Siam Sedap dan Simple

Resepi Kerabu Maggi Siam

saya sendiri bukan penggemar maggi tapi kuliner ni boleh juga disediakan pada hujung ahad nanti sebagai sajian hidangan keluarga. tapi saya pernah baca majalah apabila anda tengah mengandung tak boleh terlalu kerap makan maggi kerana boleh merbahaya pada kandungan anda.
 entah kenapa hari ini saya merasa bosan hanya duduk dan menonton televisyen di rumah Resepi Kerabu Maggi Siam Sedap dan Simple

hasilnya saya menciptakan keputusan kerana saya merasa bosan lebih baik saya cuba menciptakan maggi ni, siapa tahu bawah umur nanti suka dengan maggi ni. jom kita layan resepinya dibawah ini..

Bahan-Bahan

  • 3 plastik maggi siam
  • 5 biji cili padi - hiris
  • 2 biji cili merah - hiris
  • 2 peket rempah maggi (yang didalam bungkus maggi dan 1 lagi tak dipakai)
  • 1 biji buah tomato - hiris
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • sedikit daun sup dan daun bawang
  • 1 biji carot - hiris nipis
  • 2 serbuk perasa maggi (ada didalam peket maggi)
Bahan Lauknya (opsyenal)
  • udang secukupnya
  • 10 batang crabstick
  • sotong
Cara Membuat Kerabu Maggi

 entah kenapa hari ini saya merasa bosan hanya duduk dan menonton televisyen di rumah Resepi Kerabu Maggi Siam Sedap dan Simple

#1. panaskan air dalam periuk untuk merebus maggi kemudian masukkan 1 serbuk perasa maggi kedalam air rebusan.

#2. rebus udang apabila sudah mengerokot angkat selanjutnya rebus crabstick tunggu hingga masak dan angkat, rebus sotong tunggu higga masak dan angkat. jadi cara rebusnya mesti sejenis-sejenis kerana kadar masak beliau berbeza.

#3. selepas itu rebus mee segera dan apabila sudah lembut angkat dan masukkan kedalam bekas atau mangkuk besar (air rebusan janga dibuang). masukkan materi lauk juga yang sudah direbus tadi. kemudian campurkan semua materi tersebut dengan hirisan sayuran tadi.

#4. sementara itu masukkan 2 perasa maggi kedalam bekas berasingan kemudian tuangkan air rebusan maggi tadi (anggaran 8 sudu besar) kacau sekejap dan campurkan kedalam mangkuk berisi maggi dan sayuran tadi.

#5. simpulan sekali, gaul hingga sebati dan siap untuk dihidangkan.
 entah kenapa hari ini saya merasa bosan hanya duduk dan menonton televisyen di rumah Resepi Kerabu Maggi Siam Sedap dan Simple

demikianlah resepi kerabu maggi siam yang saya kongsikan dan apabila bermafaat sila sahre ye. hingga jumpa lagi di entry seterusnya.