Hi apa khabar semua, jumpa lagi di blogopsi.com hari ini aku ingin berkongsi resepi serunding ikan, biasanya serunding dibentuk dengan memakai materi kelapa dan dicampur dengan ayam atau daging lembu. memang rasanya best serunding ini apabila dimakan bersama nasi panas-panas.
aku memang bukan penggemar serunding, berbeza dengan suami, ia sangat menggemari serunding ini. walau aku tidak menggemari serunding tetapi aku tetap mesti berguru membuatnya, dahulu memang aku tidak bakir menyediakan serunding bahkan malas kalau nak berguru menciptakan serunding. tetapi selepas berkahwin suami meminta aku untuk mengembangkan ia serunding. akhirnya, aku mual berguru cara membuatnya.
sebenarnya, sudah banyak yang kongsikan resepi serunding ini di google. kebanyakan mitra blogger kongsikan resepi ini memakai materi ikan sardin atau selayang. tetapi resepi yang aku kongsikan ini lain sedikit alasannya aku memakai ikan tongkol sebagai materi nya.
apabila bulan mulia serunding antara makanan yang menerima perhatian ramai alasannya serunding ini paling sedap apabila disediakan bersama ketupat, lemang, dan nasi impit. jadi makanan ini ialah sajian wajib apabila hari raya tiba.
siapa suka serunding??
tak payah lah angkat tangan, apabila anda menggemari serunding maka anda ada di artikel yang sesuai alasannya artikel ini akan membantu anda menciptakan serundeng. jom kita layan resepinya dibawah....
Bahan-Bahan
aku memang bukan penggemar serunding, berbeza dengan suami, ia sangat menggemari serunding ini. walau aku tidak menggemari serunding tetapi aku tetap mesti berguru membuatnya, dahulu memang aku tidak bakir menyediakan serunding bahkan malas kalau nak berguru menciptakan serunding. tetapi selepas berkahwin suami meminta aku untuk mengembangkan ia serunding. akhirnya, aku mual berguru cara membuatnya.
sebenarnya, sudah banyak yang kongsikan resepi serunding ini di google. kebanyakan mitra blogger kongsikan resepi ini memakai materi ikan sardin atau selayang. tetapi resepi yang aku kongsikan ini lain sedikit alasannya aku memakai ikan tongkol sebagai materi nya.
apabila bulan mulia serunding antara makanan yang menerima perhatian ramai alasannya serunding ini paling sedap apabila disediakan bersama ketupat, lemang, dan nasi impit. jadi makanan ini ialah sajian wajib apabila hari raya tiba.
siapa suka serunding??
tak payah lah angkat tangan, apabila anda menggemari serunding maka anda ada di artikel yang sesuai alasannya artikel ini akan membantu anda menciptakan serundeng. jom kita layan resepinya dibawah....
Bahan-Bahan
- 2 ekor ikan tongkol (anggaran 1 kg ikan)
- 4 biji daun limau
- 1 inchi lengkuas
- 200 gram gula merah - hiris nipis
- 250 gram kelapa parut
- sedikit asam keping
- minyak goreng secukupnya
Bahan Kisar Halus
- 8 biji bawang merah
- 5 biji bawang putih
- 5 biji cili merah
- 1 sudu kecil ketumbar
- 1/4 sudu kecil jintan
- garam secukup rasa
- 3/4 inchi kunyit hidup
Cara menciptakan Serunding Ikan
1. rebus ikan bersama asam keping sampai empuk semoga isi ikan gampang tertanggal. lalu apabila sudah empuk asingkan isi dan tulang ikan. isi ikan ditumbuk.
2. goreng kelapa parut tanpa minyak sampai kering, angkat dan ketepikan sekejap.
3. panaskan minyak dan masak materi kisar halus sampai harum lalu masukkan daun limau dan lengkuas. lepas itu tambahkan sedikit air, gula merah, dan ikan yang sudah ditumbuk tadi. masak dan kacau sampai rata.
4. final sekali, masukkan kelapa parut yang sudah digoreng tadi dan kacau sampai rata, apabila serunding sudah kering boleh lah matikan api dan siap untuk dihidangkan.
resepi serunding ikan yang sangat simple dan ringkas kan? apabila resepi ini bermanfaat sila share dan selamat mencuba!
Resepi Serunding Ikan Gampang Dan Sedap
4/
5
Oleh
BMNG Info