hari ini aku nak kongsikan resepi satay ayam sedap, satay ayam adalah adalah kuliner kegemaran keluarga saya. kuliner ini sangat popular di malaysia, indonesia, singapura dan Brunei. bahkan di benua amerika juga ada satay ayam tepatnya di negara guyana.
satay yaitu bagian daging yang diperap dengan rempah lalu dicucuk pada batang lidi dan lalu dibakar diatas bara api. satay ayam paling sedap bila dihidangkan bersama ketupat, timun, dan kuah kacang.
resepi satay ayam gampang yang aku kongsikan ini didapat dari rakan aku dari johor. jom kita layan resepi dibawah
Bahan-Bahan
satay yaitu bagian daging yang diperap dengan rempah lalu dicucuk pada batang lidi dan lalu dibakar diatas bara api. satay ayam paling sedap bila dihidangkan bersama ketupat, timun, dan kuah kacang.
Resepi Satay Ayam Sedap
satay yang popular di malaysia ialah satay kajang yang dihidangkan dengan sambal absurd . jadi jika nak pedas kita letaklah sambal itu. yang menciptakan resepi ini sangat sedap ialah bumbu kuah kacang yang sangat power.resepi satay ayam gampang yang aku kongsikan ini didapat dari rakan aku dari johor. jom kita layan resepi dibawah
Bahan-Bahan
- 1 kg daging ayam
- kayu lidi secukup dan direndam semalaman ini biar lidi tidak haungus semasa proses membakar
- 3 sudu besar madu atau gula merah
Bahan Kisar
- 3 cm lengkuas
- 4 cm halia
- 5 ulas bawang putih
- 8 ulas bawang merah
- 3 cm kunyit hidup
- 3 batang serai - hiris ambil bahagian putih sahaja
Bahan Sangai
- 3 sudu besar biji ketumbar - disangai dan ditumbuk halus
- 2 sudu besar biji jintan putih - disangai dan timbuk halus
- 2 sudu besar biji jintan anggun - disangai dan tumbuk halus
- garam dan gula secukupnya
- 2 sudu besar minyak masak
Bahan Minyak Untuk disapukan semasa bakar
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar air
- 1 batang serai - dititik
- 1 biji buah keras - ditumbuk
satukan semua materi kecuali serai dan kisar halus serai yang telah ditik perdunya dipakai sebagai berus untuk merejis minyak atas daging.
Cara Buat Satay Ayam
1. potong daging berbentuk kiub lalu basuh dan toskan airnya. sementara itu kita sangai bahan-bahan tadi dan kisarkan juga semua materi kisar.
2. siapkan bekas lalu masukan daging ayam yang sudah dipotong tadi bersama madu dan gaul rata. masukan materi kisar dan materi sangai ke ayam tadi dan perasakan dengan gula dan garam. lalu gaul lagi.
3. perap ayam selama lebih kurang 3 jam di dalam freezer. tetapi, bila semalan itu lebih baik lantaran materi perapan lebih meresap ke dalam daging.
4. keluarkan daging dalam peti ais dan cucukan dengan lidi dan untuk meleperkan daging boleh memakai jari tulunjuk dan ibu jari. sisa air perapan jangan dibuang kerana untuk menciptakan kuah satay.
5. pembakaran satay mesti hati-hati jangan hingga lidi hangus terbakar, gunakan minyak merenjis yang disapukan ke seluruh bahagian daging biar daging tidak cepat kering apabila dibakar.
6. terbalikan satay 3 - 4 kali biar matang diseluruh bahagian.
gampang je kan resepi satay ayam yang aku kongsikan ini. kini kita cuba untuk menciptakan kuahy satay ayam.
Resepi Kuah Kacang
600 gm kacang tanah - digoreng, separuh tumbuk agresif dan separuh di blender halus
Bahan Kisar
- 20 tangkai cili kering - digoreng
- 20 gm udang kering - rendam sekejap dan basuh bersih
- 4 biji buah keras
- 3 batang serai - ambil bahagian putih sahaja
- 5 biji bawang merah ros - belah 4 dan digoreng
- 1 sudu besar ketumbar - disangai dan kisar halus
- 1 sudu kecil erbuk jintan anggun - disangai dan kisar halus
- 3 ulas bawang putih - dibelah 2 dan digoreng
- 3 cm lengkuas
- 1/2 inci belacan bakar
sangai biji ketumbar dan jintan lalu angkat dan ketepikan. siapkan minyak dalam kuali dan goreng bawang putih dan bawang merah sehingga layur lalu angkat dan ketepikan. goreng juga lada kering, angkat dan ketepikan. lalu satukan semua materi dan kisar halus.
Bahan Lain
- 40 gm asam jawa - dicampur air dan ambil jusnya
- 1 cawan gula kabung dan melaka
- 1/2 cawan santan
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
- air perapan daging
- air secukupnya
- 1 batang serai - dititik
- gula dan garam secukupnya
Cara Penyediaan
1. panaskan minyak dalam kuali lalu tumis serai yang telah ditik tadi dan masukan semua materi kisar dan masak sehingga terbit minyak. masukan juga air perapan daging dan renihka sehingga terbit minyak.
2. masukan kacang yang sudah ditumbuk halus bertahap sambil dikacau hingga sebati dan masak. bila kuah agak pekat tambahkan air dan renihkan semua materi tadi sehingga mendidih.
3. masukan gula, garam, gula melaka, air asam dan masukan juga santan. lalu masakkembali hingga kuah menjadi pekat.
4. tamat sekali, bila kuah dah masak masukan ke dalam bekas dan hidangkan bersama satay.
sebaiknya buat kuah kacang terlebih dahulu sebelum bakar satay. resepi aku ayam yang gampang ini akan lebih sedap bila dihidangkan juga bersama nasi nasi himpit atau ketupat.
Resepi Satay Ayam Sedap Dan Mudah
4/
5
Oleh
BMNG Info
1 comments:
mari gabung bersama kami di Aj0QQ*com x-)
ReplyBONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
BONUS REFERAL 20% seumur hidup. ;-)