Resepi Kuah Kacang yang aku kongsikan ni agak gampang dan sedap. kuah kacang yaitu salah satu hidangan utama pada hari raya dan menjadi perhiasan kepada lemang atau ketupat nasi.
kuliner ini sangat popular di masyarakat Malaysia dan biasanya paling sedap dihidangkan bersama satay dan nasi Himpit. berbeza dengan kawasan utara kuah kacang ni disediakan bersama cucur udang. biar kuah kacang rasanya sedap haruslah mempunyai rasa pedas, masin, manis, dan lemak.
resepi ini sangat simple jadi sesuai lah dengan aku yang tidak mempunyai banyak masa untuk berlama-lama di dapur. aromanya paling best ketika sedang mendidih dalam kuali dan aku sangat suka menikmati saat-saat tersebut.
okay. jom kita cuba resepi kuah kacang dibawah
Bahan-Bahan
kuliner ini sangat popular di masyarakat Malaysia dan biasanya paling sedap dihidangkan bersama satay dan nasi Himpit. berbeza dengan kawasan utara kuah kacang ni disediakan bersama cucur udang. biar kuah kacang rasanya sedap haruslah mempunyai rasa pedas, masin, manis, dan lemak.
Resepi Kuah Kacang
resepi ini sangat simple jadi sesuai lah dengan aku yang tidak mempunyai banyak masa untuk berlama-lama di dapur. aromanya paling best ketika sedang mendidih dalam kuali dan aku sangat suka menikmati saat-saat tersebut.
okay. jom kita cuba resepi kuah kacang dibawah
Bahan-Bahan
- 400 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak dan kisar hingga halus
- minyak secukupnya untuk menumis
- air secukupnya
- gula dan garam secukupnya
- 1/2 cawan air asam jawa
Bahan Kisar
- 2 biji buah keras
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 6 tangkai cili kering
- 4 biji bawang merah
- sedikit belacan
Cara Cara
1. mula-mula panaskan minyak lalu tumis materi kisar tadi hingga harum
2. lepas tu masukan kacang yang sudah dikisar tadi bersama air asam jawa dan air lalu masak hingga kuah pekat dan perasakan dengan gula dan garam.
3. selesai sekali, kalau sudah siap bolehlah dihidangkan bersama satay dan nasi himpit.
biar kuah kacang boleh tahan usang simpan di dalam peti ais dan jangan campur santan dalam kuah kacang tadi. air asam jawa mempunyai kegunaan untuk menambah tahan usang hingga 10 hari. hingga jumpa diresepi berikutnya.
Resepi Kuah Kacang Paling Sedap Dan Mudah
4/
5
Oleh
BMNG Info